Afbeelding
RIVM

Aantal besmettingen Houten met coronavirus loopt op naar 9

5 maart 2020 om 17:30 Zorg

HOUTEN Het aantal besmettingen met het coronavirus in Houten loopt ineens hard op. Het RIVM meldt in haar meest actuele overzicht dat in Houten nu negen personen besmet zijn met coivd-19.

In totaal zijn nu binnen 3 gezinnen 9 mensen besmet in Houten. Het betreft de volgende personen:

- In gezin 1 zijn nu, naast de man bij wie de besmetting op maandag al was vastgesteld, ook 2 kinderen besmet. Zijn vrouw en hun 3e kind zijn niet besmet.

- In gezin 2 zijn de man, de vrouw en hun 2 kinderen allen besmet na een vakantie in Italië.

- In gezin 3 zijn de man en vrouw besmet, hun kinderen zijn niet besmet. Ook dit gezin is in Italië op vakantie geweest.

Alle personen zitten in thuisisolatie, inclusief de gezinsleden.

22 PERSONEN IN REGIO Tot gisteren waren in de regio Utrecht drie coronabesmettingen bekend, waaronder een man in Houten. Donderdag zijn 22 nieuwe besmettingen bevestigd. De besmette personen komen uit de gemeenten Utrecht, Houten, De Bilt, Soest en Stichtse Vecht. De meerderheid is op vakantie geweest in Italië.

Het nieuwe coronavirus kan zich verspreiden via druppels. Bijvoorbeeld als iemand hoest of niest in het gezicht van een ander. Om te voorkomen dat de ziekte zich verder in Nederland verspreidt, brengt de GGD in kaart wie er nauw contact heeft gehad met de besmette patiënt. Dit is het contactonderzoek. De contacten van de patiënt moeten twee keer per dag hun temperatuur opnemen en dit melden aan de GGD. Zij moeten ook melding maken van andere klachten die zij hebben. Door deze maatregelen verkleinen we de kans dat de ziekte zich in Nederland kan verspreiden. Inmiddels is het contactonderzoek gestart. Alle mensen met wie de patiënt contact had worden in beeld gebracht. De GGD monitort deze personen in de komende twee weken. Bij klachten worden zij door de GGD getest.

Als de GGD contactonderzoek rondom een patiënt start, worden hiermee alle risico-contacten in kaart gebracht. Het is belangrijk om te weten dat de GGD contact opneemt met deze risico-contacten en zij dus niet zelf contact met de GGD hoeven op te nemen.

VOORKOMEN Het belangrijkste dat de mensen kunnen doen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen is eenvoudig. Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen. Het zijn:

* Was je handen regelmatig

* Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog

* Gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze na eenmalig gebruik direct weg

Het RIVM zette de vragen en antwoorden over het coronavirus op een rij. Op de website van het RIVM (www.rivm.nl) zijn filmpjes en animaties vinden over het nieuwe coronavirus en de rol van de GGD.

Voor algemene vragen over het coronavirus is een landelijk publieksnummer geopend; 0800-1351.

Kijk hier voor corona-adviezen van het RIVM. Tips, aanwijzingen, suggesties of aanvullingen bij dit verhaal? Laat het ons weten via: HoutensNieuws@bdu.nl

Op onderstaande interactieve kaart is te zien waar in Nederland de besmettingen met het coronavirus zijn vastgesteld.

advertentie
advertentie