Dijkversterking Wijk - Amerongen
Dijkversterking Wijk - Amerongen Arcadis

Waterschap en provincie presenteren ontwerp dijkversterking en natuurontwikkeling Lunenburgerwaard, wat vindt u ervan?

4 maart 2020 om 10:36 Maatschappelijk Deel je nieuws


Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en de Provincie Utrecht organiseren op maandag 9 maart een gezamenlijke bewonersavond. Op deze bewonersavond presenteert het waterschap het ontwerp voor de dijkversterking tussen Wijk bij Duurstede en Amerongen. De provincie doet dit voor de natuurontwikkeling in de Lunenburgerwaard.

Samen werken aan één ontwerp

De Lekdijk tussen Wijk bij Duurstede en Amerongen wordt de komende jaren versterkt, zodat deze klaar is voor de toekomst. Het waterschap wil de dijkversterking aangrijpen om tegelijkertijd de omgeving mooier te maken. Hiervoor wordt intensief samengewerkt met bewoners, verenigingen en overheden.
            Het natuurontwikkelingsproject Lunenburgerwaard van de Provincie Utrecht ligt dicht bij het dijkversterkingsproject. Daarom neemt het waterschap het project mee als koppelkans bij de dijkversterking.

Hoe ziet het Voorkeursalternatief voor de dijkversterking eruit?

Op hoofdlijnen ziet het Voorkeursalternatief er als volgt uit:

- De dijk wordt versterkt aan de rivierzijde, waar natuurontwikkeling mogelijk is. Is die ruimte er niet, dan passen we ondergrondse oplossingen in de dijk toe. Hiermee beperken we de overlast en impact op landbouwbedrijven en eigenaren.
- We richten het buitentalud zoveel mogelijk in als bloemrijke dijk. Daarnaast benutten we de mogelijkheden op het gebied van natuur.
- De verkeersveiligheid wordt vergroot door de weg op de dijk in te richten als dijkfietsstraat.
- De Beermuur in Wijk bij Duurstede wordt opgehoogd met maximaal 30 centimeter. In de volgende fase bekijken we hoe we dit gaan doen.

Het volledige Voorkeursalternatief staat op de website van het waterschap: www.hdsr.nl/sterkelekdijk/wijkbijduurstede-amerongen.

Voorlopig Ontwerp Lunenburgerwaard

De Lunenburgerwaard is onderdeel van Natura 2000 gebieden langs de Nederrijn en Lek. De Provincie Utrecht heeft de afgelopen jaren, samen met de omgeving, een Voorlopig Ontwerp gemaakt van de natuurinrichting. Het ontwerp beschrijft hoe het gebied eruit moet komen te zien en welke maatregelen hiervoor nodig zijn, bijvoorbeeld de vernatting van de Gravenbol en natuuroevers.

Laat weten wat u van het Voorkeursalternatief en Voorlopig Ontwerp vindt

Op maandag 9 maart 2019 is er een bewonersavond van 19.00 – 21.30u in het Huis van de Gemeente in Wijk bij Duurstede. U kunt de hele avond inlopen, er is geen plenaire presentatie. Het waterschap en de provincie gaan graag met u in gesprek over de plannen.

advertentie
advertentie