Postzegelevenement Phila-Wijck
Postzegelevenement Phila-Wijck Filatelisten Vereniging Wijk bij Duurstede

Kwarteeuw filatelisten: „We zijn trots op onze actieve vereniging"

3 maart 2020 om 16:40 Overig

WIJK BIJ DUURSTEDE Recent ontving de Wijkse Voedselbank een mooie jubileumgift, een cheque van € 500,-, van de Filatelisten Vereniging. Zij viert het 25-jarig jubileum en wilde graag anderen in de feestvreugde laten delen. Het jubileumfeest is gevierd in het mooie Wijkse theater Calypso. Maar... eigenlijk is de club veel ouder.

HET BEGIN Henk Huisman, 40 jaar postbode in Doorn en Wijk bij Duurstede, stond aan de wieg van de huidige filatelisten Vereniging Wijk bij Duurstede. Als 15-jarige solliciteerde hij naar een baan als postbode. Na zijn leertraject werd hij in 1967 aangenomen als leerling-besteller. Hij begon zijn loopbaan in Amsterdam, waar zijn ouders woonden. Een jaar later verhuisden ze naar Wijk bij Duurstede. Rond 1970 werd hij ingezet als postbode in Wijk. Hij was niet alleen met hart en ziel postbode maar ook zeer geïnteresseerd in alles wat met de post te maken had. Als jochie in Amsterdam ging hij al naar de postzegelmarkt. Toen hij postbesteller was merkte hij dat er best veel mensen belangstelling hadden voor de post, de postzegels en bijvoorbeeld de eerste-dag-enveloppen die hij bij enthousiaste verzamelaars moest bezorgen. Zo kwam hij in contact met de heer Van Wijk, Jaap van de Wilt en mevrouw Van de Geest, allemaal postzegelverzamelaars. Zij besloten een afdeling op te richten van IV Philatelica, een landelijke organisatie voor postzegelverenigingen. Ze sloten zich aan bij Amerongen en Leersum in 1975. Henk werd de eerste voorzitter, Jaap secretaris en mevrouw Van de Geest verzorgde het zogenaamde Rondzendverkeer. De nieuwe 'club' in Wijk had snel een aanzienlijk aantal leden die graag de gezellige clubavonden bezocht, onderling ruilde en met elkaar naar beurzen en markten ging.

NA 20 JAAR ZELFSTANDIG Na een aantal jaren begon het keurslijf van de landelijke organisatie te knellen. Vanuit het hoofdbestuur werden steeds meer eisen gesteld, waar de afdeling in Wijk steeds minder achter kon staan. Zelfs het contributiebedrag, inclusief de afdracht aan de landelijke club, werd bepaald door het hoofdbestuur. Bestuur en leden in Wijk besloten uiteindelijk de stap naar zelfstandigheid aan te durven. En zo maakte IV Filatelica Wijk bij Duurstede zich los van de moederorganisatie en werd een zelfstandige vereniging; Filatelisten Vereniging Wijk bij Duurstede. Leo Reinke werd de eerste voorzitter van de zelfstandige club, Piet van der Sleen de tweede. Beiden zijn heel lang voorzitter geweest. In die periode organiseerde de club elke maand op zondag een ruilbeurs in de Vikinghal voor verzamelaars van postzegels en munten. Daarbij werden ook handelaren uitgenodigd.

POSTZEGELEXPOSITIE HENRI DUNANT De Wijkse Filatelistenvereniging groeide en bloeide. Veel mensen vonden het verzamelen destijds een heel prettige en interessante hobby. In het geval van postzegels was het ook nog eens een goede investering... dacht men toen. In het jaar 2000 vierde Wijk bij Duurstede dat de stad 700 jaar stadsrechten bezit. In 1300 gaf Willem van Abcoude het kleine stadje (ongeveer de helft van de huidige binnenstad) stadsrechten. Dat was bijzonder en heel lucratief want dan mocht je bijvoorbeeld markten organiseren en jezelf beschermen met een stadsmuur rond de stad. De Filatelisten Vereniging nam deel in deze viering met het organiseren van een Nationale Postzegeltentoonstelling op het Hospitaalschip MS Henri Dunant. Speciaal hiervoor werd de Stichting Phila-Wijck opgericht, waarin de filatelistenvereniging, onder leiding van Piet van der Sleen en jeugdpostzegelvereniging De Postduif, onder leiding van Jan Mulder samenwerkten.

Deze beroemde Rode Kruisboot voer wel vaker de Wijkse stadshaven binnen tijdens de bootreisjes voor gehandicapten. Maar nu was dit bijzondere schip gereserveerd voor deze unieke expositie, waaraan niet alleen Wijkse postzegelverzamelaars meededen. Behalve de verzamelingen van zegels uit Nederland en vele buitenlanden was er ook een mooi overzicht van het zogenaamde Themasparen. Daarbij verzamelt men postzegels op thema: bloemen, Kerstmis, brood, auto's, Tweede Wereldoorlog, orchideeën, molens etc.; een oneindig aantal thema's is te bedenken. Veelal worden deze verzamelingen ware kunstwerkjes. Mooi verwerkt in albums en meestal met interessante teksten erbij. Je steekt er wat van op! In verband met het 700-jarig stadsjubileum was er ook een fraaie tentoonstelling met oude ansichtkaarten van Wijk bij Duurstede. De expositie kreeg niet alleen veel aandacht en lof binnen Wijk bij Duurstede, maar groeide uit tot een manifestatie waarover in het hele land lovend werd gesproken.

DE POSTDUIF In de bloeijaren van de vereniging was naast de Filatelistenvereniging ook jeugdvereniging De Postduif actief onder de enthousiaste leiding van Jan Mulder. Er waren destijds aardig wat jongeren die het verzamelen van postzegels een leuke en interessante hobby vonden met gezellige maandelijkse bijeenkomsten, samen naar beurzen en marken gaan in binnen- en buitenland, leuke projectjes doen en uiteraard het onderling ruilen van zegels. Heel wat spreekbeurten zijn er toen gehouden over deze hobby. Jammer genoeg is het postzegel verzamelen, maar ook het verzamelen in het algemeen – hopelijk tijdelijk – 'uit de mode' geraakt. De Postduif leidt dan ook – helaas – alweer een paar jaar een slapend bestaan, wegens gebrek aan belangstelling.

DAPPER DOORGAAN Jammer genoeg neemt ook het aantal volwassen verzamelaars af. Toch kan de Filatelistenvereniging Wijk bij Duurstede nog steeds trots zijn op hun actieve vereniging. Het bestuur en de actieve leden verzetten veel werk om hun hobby interessant te houden. De vereniging hoopt dat de belangstelling weer toe gaat nemen. Naarmate de postzegel minder in beeld is zou hij steeds interessanter kunnen worden. Wie eens wil kijken of deze leuke hobby iets voor hem of haar is, is altijd welkom op de maandelijkse filatelieavonden. Deze worden altijd gehouden in het Ewoud & Elisabeth Gasthuis op de derde dinsdag in de maand. Wie lid wordt krijgt waar voor zijn geld: maandelijkse bijeenkomsten, veilingen, ruilmogelijkheden, een jaarlijkse gezellige bingo-avond, veel informatie via het maandelijkse clubblad. Ook kan men verzamelingen laten taxeren. Kortom, de Filatelisten van Wijk bij Duurstede (en omgeving) nodigen iedereen van harte uit om eens een clubavond te bezoeken. Wie weet...

Wie meer informatie wil kan even kijken op fv-wbd.nl„

Een voorbeeld van dubbel themasparen: kerstzegels en molens
Speciaal ontworpen eerste-dag-envelop Phila-Wijck
advertentie
advertentie