CDA en SP vragen naar project Cothen

2 maart 2020 om 11:46 Politiek Deel je nieuws

COTHEN – Het Wijkse college presenteerde in 2019 ideeën voor bouwen op het Schoonderwoerd terrein en uitplaatsing van bedrijven naar het Van Dijk terrein. Hierna gingen de wethouders aan de slag. ´Het is echter oorverdovend stil. En dat terwijl de levendigheid en bedrijvigheid in Cothen een topprioriteit moet zijn. We vragen ons af of dit voor het college wel zo is´, bekijken Gerard Migchels, CDA, en Jeroen Brouwer, SP. Zij stelden hier gezamenlijk vragen over.

De ontwikkelingen langs de Willem Alexanderweg is volgens velen een grote kans. Er kunnen woningen voor Cothenaren komen en de bedrijvigheid kan langs de provinciale weg een nieuwe impuls krijgen. ´Zeker als het hele bedrijventerrein meegenomen wordt, kan dat een win-win situatie zijn. Bedrijven krijgen een mooi plek langs de provinciale weg, waardoor er minder vrachtverkeer door Cothen hoeft. En nieuwe woningen is goed voor de verenigingen en winkels´, legt Brouwer uit.

Na februari 2019 hoorden men helemaal niks. Dat hoeft volgens raadsleden niet negatief te zijn. Er zijn immers veel partijen bij betrokken. Het is goed om de gevoeligheden te bekijken, en hoe deze eventueel weg te werken. De politici belden enkele betrokken op. ´We horen dat de gemeente verplaatsen duur vindt. Maar of iets te duur is, is niet aan het college. Dat is een politieke afweging voor de raad. De leefbaarheid van Cothen mag best geld kosten´, vindt Migchels.

De twee hoorden tevens verhalen over een trage gemeente. Daar men de ambtelijke drukte kennen, vragen zij zich af of het college niet alleen naar de eigen belangen kijkt. ´De coalitie wil duurzaamheid en daar gaat veel geld naartoe. Men wilt camera´s en het de rotonde aanpakken, waar veel onderzoeksgeld en miljoenen voor klaarliggen. Voor de Cothense samenleving is dit toch van enorm belang? Zet er als het moet dan extra mensen op´, bekijkt Brouwer.

De fractievoorzitters zien het project als een goede testcase. Ook voor de bestuurders van de Provincie, Gedeputeerde Staten, dat toestemming moet geven. ´In het verleden sprak de provincie zich positief uit. Het past bij de doelen voor inbreiden en lokaal maatwerk. Nu loopt het traject rond de Provinciale Omgevingsvisie. Dat duurt nog enige maanden. Schuift dat het gehele traject niet op de lange baan? Dat zou zonde zijn voor de inwoners en ondernemers van Cothen´, eindigt Migchels, die daarom met college Brouwer vragen stelde aan het college.

advertentie
advertentie