Zoetermeer drinken, binnen, water, drinkwater, dorstig, keuken, vallen, vloeibaar, kraan, frisheid
Zoetermeer drinken, binnen, water, drinkwater, dorstig, keuken, vallen, vloeibaar, kraan, frisheid Lex van Lieshout

Politieke zorgen over loden waterleidingen

28 februari 2020 om 07:46 Politiek

WIJK BIJ DUURSTEDE De fracties van D66, GroenLinks en SP hebben schriftelijke vragen gesteld over de gezondheidsrisico van oude loden waterleidingen. De blootstelling aan kleine hoeveelheden lood blijkt schadelijker te zijn dan eerder werd gedacht.

door Kuun Jenniskens

KWETSBAAR De zorgen van D66, GroenLinks en SP richten zich vooral op zuigelingen die flesvoeding krijgen, jonge kinderen tot een jaar of zeven en ongeborenen (via hun moeder). Deze groepen zijn door de Gezondheidsraad aangewezen als meest kwetsbaar.

VRAAG OM EEN SANERINGSPLAN Het college wordt gevraagd te onderzoeken welke gebouwen in Wijk bij Duurstede gesaneerd zouden moeten worden. Sommige oude gebouwen van voor 1960 hebben nog pijpen van lood voor de waterleiding. De gemeente wordt gevraagd om daar vervolgens een saneringsaanpak voor op te stellen.

Deze fracties vinden dat de gemeente ook informatie zou moeten verstrekken over het gebruik van water uit flessen op plekken waar jonge kinderen samenkomen.

Bij gebouwen van voor 1960, waarvan onduidelijk is of ze loden leidingen hebben, is dit nodig totdat de leidingen zijn gecheckt.

advertentie
advertentie