Nico Heilijgers
Nico Heilijgers Wijks Atelier

Wijks Atelier bestaat 25 jaar; nieuwe workshops en cursussen

27 februari 2020 om 07:09 Kunst

WIJK BIJ DUURSTEDE Het Wijks Atelier bestaat 25 jaar en dat zal in september worden gevierd, onder andere met de tentoonstelling 'Wijk in Beeld'. Aan de cursisten wordt gevraagd een schilderij, keramiek of collage te maken van hun 'Beeld van Wijk'. De expositie is te zien tijdens Kleurrijk Uit in Wijk. Maar tot die tijd heeft het Wijks Atelier weer veel te bieden op het gebied van workshops en korte cursussen.

Ali van Vemde

Ron Koevoets, Janneke van Tilburg en Ineke Mondriaan zijn enthousiast. Zij vertellen wat er er de komende tijd bij het Wijks Atlelier op het programma staat. „We zijn blij met onze docenten, die ieder op zijn/haar eigen gebied de cursisten enthousiast weten te maken." Begin maart start een aantal kortlopende cursussen. Iets later volgen bijzondere workshops.

CURSUSSEN Eduart Bace komt uit Albanië en studeerde aan de Kunstacademie van Tirana en de Academie voor beeldende kunst en vormgeving in Amsterdam. Het is een veelgevraagd portrettist. Zijn werk is onder andere tentoongesteld in Albanië, Grieenland, Turkije, België en Nederland. Hij won diverse prijzen. In 1994 kwam hij naar Nederland. Vanaf dinsdagavond 3 maart leert hij de cursist in zeven weken om goed naar waarneming te kunnen portrettekenen.

Nico Heilijgers studeerde aan de Academie Minerva in Groningen. Zijn werk is te vinden op vele beurzen en tentoonstellingen zoals De Pan en de Realisme beurs en hangt in diverse musea. Op dit moment is zijn werk te zien bij de tentoonstelling 'Realisme nu' in het Stedelijk Museum Schiedam. Ook is hij bekend van het tv-programma 'Sterren op het doek' waar hij Claudia de Breij schilderde. Nico Heilijgers zal vanaf 7 maart op zes zaterdagochtenden de cursus modeltekenen verzorgen. Deze lessen bestaan uit drie lessen gekleed en drie lessen naakt, waarbij de cursist het model vanuit verschillende standpunten met houtskool of potlood tekent.

Karin Boers volgde haar opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunsten. Vele Wijkenaren kennen haar werk, waarin zij vooral gefascineerd is door het landschap. Zij laat de techniek zien van het werken met olieverf. Op donderdagavond 5 maart start de eerste van vijf lessen.

Het maken van collages is weer helemaal van deze tijd. Docent Olga Bohnsack laat de vele mogelijkheden en collagetechnieken zien in vier lessen. De eerste les is op zaterdagochtend 7 maart.

WORKSHOPS De komende maanden worden er verschillende workshops gegeven. Zo zal Ruomei Tan op zaterdag 14 maart vertellen over Chinese schilderkunst dat wordt beoefend met speciale penselen, inkt en verf op rijstpapier of zijde en gaat hiermee met de cursisten aan de slag. Ruomei volgde in China het 'Ceramic College' en rondde de Rietveld Academie af. Zij geeft al 20 jaar les als docent Chinese schilderkunst en kalligrafie.

Heel bijzonder is ook de workshop poppen maken en spelen van Tineke Guttinger op zondag 22 maart. Er zullen weinig kinderen in Wijk bij Duurstede zijn die niet haar fascinerende poppenvoorstellingen hebben gezien. Ze bedenkt en maakt voorstellingen, ook voor volwassenen. Het eerste deel van de workshop richt zich op het maken van de poppen, in het tweede deel ligt de nadruk op het bespelen en bewegen van de pop.

De workshop keramiek/raku stoken bestaat uit twee dagen. Op 9 en 16 mei zullenYvonne Mollee en Desiree van Kooten met de deelnemers kleine objecten maken die zullen worden gestookt in een raku-oven. Eerst worden de objecten biscuit gestookt, dan worden deze meegenomen naar een mooie plek langs de Kromme Rijn. Eerst wordt glazuur aangebracht en dan in de raku over gestookt.

Alle informatie over de cursussen en workshop is te vinden op wijksatelier.nl Via de website kan worden ingeschreven. Ron, Janneke en Ineke zijn niet voor niets trots op wat het Wijks Atelier te bieden heeft. „Al 25 jaar lang weten we mensen enthousiast te maken voor de cursussen. Ook in mindere tijden konden we gelukkig doorgaan. Zowel voor kinderen als voor volwassenen hebben we een gevarieerd aanbod. En, zeker ook belangrijk, op een goed niveau. We hebben veel te bieden."

advertentie
advertentie