Wel miljoenen voor een rotonde?

24 februari 2020 om 11:07 Politiek Deel je nieuws

WIJK BIJ DUURSTEDE – Het Wijkse college heeft bij SP-vragen voor het eerst een bedrag genoemd voor het project bij rotonde De Geer. Er is 5,1 miljoen euro reserveert voor een fietstunnel en bypass. ´De last is als een reservering vanaf 2023 meegenomen. De VVD, PCG en GroenLinks hebben dit afgesproken en dus gaat het blijkbaar gebeuren, tekorten of niet´, bekijken SP-ers Frans van der Tol en Jeroen Brouwer.

Veel partijen stelden al vragen over rotonde De Geer. De VVD nam het punt mee en dankzij GroenLinks en de PCG wordt er een onderzoek gedaan. ´Iedereen wist dat dit een dure grap zou gaan worden. Vandaar dat andere partijen alternatieven wilden. Wij steunden bijvoorbeeld het WijkNu idee over Bikescout. Dat verhoogt de veiligheid óók, is sneller inpasbaar en goedkoper´, begint Brouwer.

De SP-ers vielen van hun stoel, toen zij lazen dat er liefst 5,1 miljoen euro gereseveerd is voor de bypass en fietstunnel. ´Het college zegt dat dit bedrag in de begroting komt, maar pas bij een volgend college. De coalitiepartijen meldt bij andere onderwerpen steeds dat afspraken, afspraken zijn. Aanpassen lijkt dus moeilijk´, vindt Van der Tol.

De socialisten vinden het hele proces verre van transparant. Dat begon al bij de onderhandelingen, achter gesloten deuren. ´De VVD, GroenLinks en de PCG haalden de paradepaardjes zoals camera´s, vele honderdduizenden euro´s voor duurzaamheid en beheer en dus de rotonde binnen. Ondanks die eerdere vragen, tovert dit college nu opeens 5,1 miljoen uit de hoge hoed.´

De SP kijkt hierbij naar de financiële positie van de gemeente. Van der Tol; ´Paradepaardjes zijn niet eens zo erg. Helaas laat het kabinet Rutte ons al jaren in de kou staan, met meer taken en te weinig geld. Wij moeten geld bij elkaar schrappen. Dit college onderzoekt wel voor tweehonderdduizend euro diverse verkeersproblemen en maakt alleen geld vrij voor de rotonde. Is dat denken, durven en doen?´

Tevens is de rol van het college in de regio onduidelijk. ´Het college meldt dat er in U10 verband overleg plaatsvindt. In de regiovisie komt Wijk niet voor, omdat we nog geen lid waren. Bij de bespreking van het uitvoeringsprogramma, was ons college niet aanwezig. Ook de provincie noemt Wijk niet in haar fietsplannen. Wel noemt het college dat hieruit subsidies volgen. Hoe haalt het college die dan binnen?´, eindigt Brouwer. De twee SP-ers dienden weer vragen in.

advertentie
advertentie