Coach4You zoekt coaches voor kinderen die naar het voortgezet onderwijs gaan

25 februari 2020 om 12:14 Onderwijs

WIJK BIJ DUURSTEDE Voor het project Coach4you zoekt het Wijkse Gilde een aantal vrijwilligers, die kinderen bij het leren gaan ondersteunen. Denk hierbij aan de voorbereiding op de nieuwe school, het inplannen van tijd om huiswerk te maken en lessen voor te bereiden. Bovendien ondersteunt Coach4You kinderen bij het leren leren.

Een aantal maanden geleden werd het Gilde Wijk bij Duurstede officieel opgestart. Het project Coach4you was hiervoor de belangrijkste reden. „Ieder kind verdient gelijke kansen en wij willen helpen dat mogelijk te maken”, zo legt initiatiefnemer en huidig voorzitter Ed Speijer uit. En hij vervolgt: „Er is een groep kinderen die bij de overgang van basisschool naar voortgezet onderwijs vastloopt met het plannen van hun bezigheden. Wij zoeken nu enthousiaste vrijwilligers die het leuk vinden om samen met ons met dit project aan de slag te gaan.”


Het Gilde Wijk bij Duurstede kent naast Speijer en medebestuursleden Bart van Asperdt en Rob van de Weerd al een aantal vrijwilligers, maar is nu op zoek naar extra coaches. Bart van Asperdt legt uit: „We hebben goede contacten met het basisonderwijs en juist in deze periode komen de eerste aanvragen binnen. Op dit moment hebben wij vier coaches, maar we kunnen er nog wel een aantal gebruiken.”

PLANNEN Beide bestuursleden benadrukken, dat de coaches van Coach4you niet zozeer inhoudelijke hulp aan de kinderen gaat bieden. „Kennis opdoen is en blijft de verantwoording van de school. Onze coaches gaan ondersteunen met inplannen van schoolwerk, agendabeheer en de structuur van leren die op de nieuwe school nodig is. Bij de overstap van basisscholen naar voortgezet onderwijs wordt juist het plannen een belangrijke nieuwe uitdaging. Regelmatig lopen kinderen daarop vast en juist daar willen wij onze ondersteuning aanbieden. De focus ligt op de periode net voor en na het begin in het voortgezet onderwijs. Maar ook begeleiden we de leerlingen daarna hoe effectief te leren tijdens de hele schoolperiode,” zo legt Speijer uit.

INFORMATIE Coach4you is een landelijk beproefde methode, waar het Gilde Wijk bij Duurstede zich graag bij aansluit. Van Asperdt: „We zijn niet de eerste gemeente, waarin de methode actief wordt ingezet. Het gaat om een concept dat al succesvol loopt. Zo zijn er voor vrijwilligers die coach willen worden allerlei cursussen en trainingen beschikbaar. Het ondersteunen van coaches is daarmee professioneel geregeld. De coaches gaan bij de leerlingen thuis aan de slag, waarbij uiteraard ook zoveel mogelijk ouders in het traject worden betrokken. Een coach en de leerling zijn ongeveer een uur in de week bezig.”

Voor informatie over Stichting Gilde Wijk bij Duurstede en Coach4You kunnen belangstellenden contact opnemen met Bart van Asperdt: bartvanasperdt@gmail.com, telefoonnummer 06 83213269.

advertentie
advertentie