Zonnepanelen als afdak voor perenbomen

21 februari 2020 om 14:51 Natuur en milieu Deel je nieuws

In zonneveld Wijkerbroek bij Wijk bij Duurstede krijgen perenbomen een licht- en waterdoorlatend dak van zonnepanelen. Hiermee biedt ontwikkelaar LC Energy de mogelijkheid voor dubbel grondgebruik en onderzoek naar duurzaamheid in de fruitsector. Teler Belle van Dijk is enthousiast. ‘Het afgelopen jaar hebben we twee keer een enorme hagelbui gehad, vlak voor de oogst. Een afdak van zonnepanelen is een duurzame oplossing waar ik graag aan meewerk.’

In Nederland is weinig ruimte. Door verstedelijking is veel landbouwgrond verdwenen. LC Energy merkt bij het maken van plannen voor onze zonneparken dat er vraag is naar meervoudig gebruik van grond. Gelukkig is er technisch steeds meer mogelijk.

LC Energy werkt samen met Green Meteor om de overkapping voor de fruitbomen te maken. Deze overkapping gaat de bomen beschermen tegen zware neerslag. Fruittelers hebben steeds vaker last van hagelbuien die de oogst beschadigen.
‘We maken gebruik van bi-facial zonnepanelen die licht doorlaten’, zegt Gijs van Heemsta, projectontwikkelaar bij LC Energy. ‘Het licht gaat door de panelen heen en kaatst ook weer terug. De zonne-opbrengst van deze panelen is iets lager dan de opbrengst van de normale zwarte panelen, maar deze panelen zijn waarschijnlijk beter voor de kwaliteit van de bodem.’
De fruitoverkapping is waterdoorlatend. Dat kan door de panelen niet strak tegen elkaar te plaatsen, maar enkele millimeters tussen de platen vrij te laten. Onder de panelen wordt het water weer verspreid.

Belle van Dijk is teler op het terrein. Ze verpacht een deel van het land voor zonnepanelen en blijft op het andere deel fruit telen. Omdat ze omschakelt naar biologische teelt, past ze dit ook toe bij het testveld met perenbomen onder het zonnedak. ‘Het afgelopen jaar hebben we twee keer een enorme hagelbui gehad, vlak voor de oogst. Andere fruittelers plaatsen daarom hagelnetten boven de bomen. Het afdak van zonnepanelen is een meer duurzame oplossing waar ik graag aan meewerk.

Verder ben ik heel benieuwd wat het zonnedak met de grond gaat doen. We kunnen de bomen en grond onder de panelen vergelijken met de boomgaard die we op het naastgelegen terrein houden, dus de effecten zijn direct zichtbaar. Daar kunnen we weer op sturen. Het is leuk om innovaties in de fruitsector hier in de Kromme Rijnstreek te laten plaatsvinden.’ De vergunningsprocedure voor het zonneveld loopt.

 

advertentie
advertentie