Deze kavels krijgen een soepeler bestemmingsplan zodat ze makkelijker kunnen worden verkocht
Deze kavels krijgen een soepeler bestemmingsplan zodat ze makkelijker kunnen worden verkocht Planviewer

Woningen aan Kromme Rijn in Cothen mogelijk maken

24 februari 2020 om 08:10 Politiek

COTHEN Op de plek waar voorheen de gemeentewerkplaats en brandweerkazerne van Cothen waren gevestigd wil de gemeente al langere woningen realiseren. Maar dat lukt niet. Potentiële kopers vinden de regels te beperkend. De gemeente gaat dit met een nieuw bestemmingsplan proberen te herstellen en hoopt dat de kavelverkoop nu soepel gaat verlopen. Het gaat om de plek aan de Kromme Rijn.

door Kuun Jenniskens

Woningbouw was voor deze kavels eerder al planologisch mogelijk gemaakt. Maar de afgelopen jaren is gebleken dat de verkoop van deze kavels niet lukt. Het bestemmingsplan wordt door potentiële kopers als te beperkend ervaren. Het nu geldende bestemmingsplan uit 2012 geeft onvoldoende ruimte voor de ontwerpen die initiatiefnemers aandragen voor de kavels, zo hoopt het college.

GELUID Daarom zijn er hogere geluidswaarden mogelijk gemaakt. De kavels liggen aan de Kromme Rijn nabij de Provinciale weg N229, waar veel verkeer over raast.

GEEN ZIENSWIJZEN Ook zijn er nieuwe regels voor de woningen opgesteld. Die hebben inmiddels al diverse procedures doorlopen en daar zijn steeds geen zienswijzen op ingediend.

MAXIMAAL ZES De nieuwe regels zijn dat er maximum zes woningen op deze drie kavels mogen worden gebouwd. Voor alle woningen geldt een maximale goothoogte van 6 meter en een maximale bouwhoogte van 10 meter. Eén bouwvlak mag in zijn geheel worden bebouwd zodat er een twee onder-één-kap woning kan komen. De andere twee bouwvlakken krijgen een bebouwingspercentage van 55 procent. Verder zijn de afstanden tot de bouwperceelgrenzen bepaald.

Op de afbeelding ziet u op één kavel de twee-onder-een kap woningen ingetekend. De andere twee kavels aan de Kromme Rijn moeten groener blijver, maar qua ontwerp wil de gemeente kopers daar meer vrijheid geven.

KAVEL VERKOOP Het college is van mening dat er zo voldoende grenzen zijn aangegeven om er voor te zorgen dat niet alles mogelijk is, maar dat er nu wel sneller kan worden gebouwd.

RAAD Tijdens de raadsvergadering van dinsdag 3 maart wordt de gemeenteraad gevraagd een klap op dit bestemmingsplan te geven.

advertentie
advertentie