Adjudant Ben en Prins Alexander de Tweede
Adjudant Ben en Prins Alexander de Tweede Ali van Vemde

Piraten in de hoofdrol bij De Brioenkneuters met Prins Alexander de Tweede

19 februari 2020 om 10:30 Overig

COTHEN Komend weekend staat in het teken van carnaval. Een weekend lang feesten, meerijden in de optochten en vooral heel veel plezier maken. Prins Alexander de Tweede en Adjudant Ben gaan hierin voor en nodigen iedereen uit om het feest mee te vieren. Het thema dit jaar is: Piratenfestival.

Ali van Vemde

Voor Prins Alexander de Tweede is het een bijzonder jaar. Niet alleen werd hij in november gekozen tot Prins, maar ook is hij de nieuwe voorzitter van Carnavalsvereniging De Brienkneuters. Het oude bestuur heeft zich teruggetrokken, nu is het tijd voor de nieuwe generatie met andere ideeën. Prins Alexander: „We gaan kijken wat anders kan, maar dit jaar verandert er nog niet veel. De insteek blijft hetzelfde bij het super gezellige Dorpshuys waar alle faciliteiten zijn." Veertien jaar geleden kwam hij bij De Brienkneuters. Bijna zijn hele leven heeft hij in Cothen gewoond. Nu even niet, maar hij wil zo snel mogelijk terug naar 'zijn' dorp. Tijdens het carnaval wordt Prins Alexander ondersteund door Adjudant Ben. Hij was al twee keer Prins en is nu voor de derde keer Adjudant. Zij gaan er een mooi feest van maken.

CARNAVAL VOOR IEDEREEN Het wordt een drukke week voor de Prins en Adjudant. Er komt wel wat meer bij kijken dan alleen de feesten en de optocht. Het begint al op dinsdag 18 februari met het opbouwen en versieren van de ruimte. Dan gaat het door tot maandagavond. Woensdagavond overhandigt burgemeester Iris Meerts de sleutel aan De Brienkneuters in de Brienkneuterburcht en dan hebben de Brienkneuters het voor het zeggen. Deze avond is ook voor de onderscheidingen door de FEN (Federatie Europese Narren). Hierbij is iedereen welkom. Wat de Prins en Adjudant met hart en ziel doen is het bezoeken van de zieken. „Zij worden zeker niet vergeten," vertelt Adjudant Ben. „Wij vinden dat belangrijk, ze horen er ook bij."

PROGRAMMA Vrijdagochtend worden de scholen in Cothen bezocht. Altijd weer een feestje. Op de Carolusschool mogen de Prins en zijn gevolg genieten van een modeshow, op de Toermalijn van een talentenjacht. Vrijdagmiddag is voor de ouderen met de Krasse Knarrenmiddag. Het belooft weer een super gezellige middag te worden. Voor de mensen die niet zelf naar het Dorpshuys kunnen komen is er de Wijkse Dienst of de Brienkneutertaxi. De vrijdagavond begint met de verlichte optocht, die georganiseerd wordt door Stichting Verlichte Optocht Cothen; dit jaar voor de 22ste keer. Aansluitend is de après ski avond, ieder jaar een groot succes. De kaarten hiervoor waren al direct uitverkocht. De zaterdag begint met de super gezellige kindermorgen, lekker springen en hossen met z'n allen. Om half twee start de carnavalsoptocht bij het Dorpshuys. De verwachting is dat er dit jaar weer meer wagens mee zullen rijden. Prins Alexander en Adjudant Ben hopen dat veel mensen langs de route hun huizen versieren, ook voor de verlichte optocht. „Wij vinden de middagoptocht het belangrijkst voor de kinderen. Ieder jaar maken zij weer prachtige creaties." Direct na de optocht is de Instuif in het Dorpshuys. Gezellig feesten en napraten en natuurlijk vol spanning wachten op de uitslag. De avond begint met een super feest voor de tieners in de grote zaal, voor jongeren van de groepen 5, 6, 7 en 8; het begint om 18.45 uur. Er is een playbackshow, schminken en natuurlijk meelopen in de polonaise. Het Groot Carnavalsfeest met artiesten als Theo Mezz en DJ André en DJ Chiel zorgt ervoor dat het dak er af gaat. De entree is deze avond gratis. The After Party op zondagmiddag sluit het weekend af. Na de optocht in Odijk is er een instuif in de Brienkneuterburcht. Nog even gezellig feesten en napraten. Ook hier is de entree gratis.

Het lijkt er op dat het een fantastisch weekend gaat worden. Prins Alexander de Tweede en Adjudant Ben zijn er helemaal klaar voor. „Al doen we dat natuurlijk niet alleen," vertelt de Prins. „Zonder de hulp van al die vrijwilligers, de commissies, al die mensen die hand- en spandiensten verrichten, de raadsleden en natuurlijk de echtgenotes die er iedere keer maar weer voor zorgen dat de kleding in orde is, zou dit feest niet mogelijk zijn. We gaan er met z'n allen een fantastisch carnavalsweekend van maken." Alle informatie over het carnaval in Cothen is te vinden op de website van De Brienkneuters en Stichting Verlichte Optocht Cothen of volg het op Facebook.

advertentie
advertentie