Sven Signe den Hartogh
Sven Signe den Hartogh Sven Signe den Hartogh

Sven Signe den Hartogh maakt kunstwerk voor Wijk bij Duurstede

19 februari 2020 om 09:35 Kunst

WIJK BIJ DUURSTEDE Even leek het er op dat er niet veel van hem terecht zou komen. Maar ondanks dat Sven op vroege leeftijd is gestopt met school is het tegendeel bewezen. Sven Signe den Hartogh is inmiddels een kunstenaar die nationaal, maar ook internationaal naam heeft gemaakt. Omdat hij iets wil teruggeven aan de plek die hem zoveel heeft geboden, komt er deze zomer een kunstwerk van zijn hand op een mooie plek in ons stadje.

Ali van Vemde

Sven groeide op in Wijk bij Duurstede en bewaart daar mooie herinneringen aan. Tot 2009 bezocht hij het Revius, maar school was niet echt voor hem en bij een vervolgopleiding haakte hij af. Een periode volgde waarbij hij vooral op zoek ging naar zichzelf. Hij werkte onder andere in een kledingwinkel en leerde daar hoe belangrijk een goed ontwerp en de juiste materialen zijn voor de levensduur van een product. Zijn visie wilde hij op een andere manier delen. Door te vertrouwen op zijn gevoel en in zijn capaciteiten kwam hij waar hij nu is: een kunstenaar die zich onderscheidt en liefde heeft voor authenticiteit en ambacht en een geheel eigen stijl heeft. Hij is fotograaf, ontwerper, filmmaker, schilder en ontwikkelde een educatief programma. Sinds enige tijd is hij Art Director bij motorkledingmerk REV'IT. Dat hij zo succesvol zou worden, had hij van tevoren niet kunnen bedenken.

SIGNE+EDUCATION In 2018 gaf Sven een gastles op ReviusWijk. Het contact is vanaf toen gebleven. Om iets stimulerends toe te voegen en iets te maken in co-creatie ontwikkelde hij een lesprogramma. In november van het afgelopen jaar leerde hij met signe+education de jongeren nieuwe inzichten te krijgen in zichzelf, maar ook in anderen en hun omgeving. Dit lesprogramma bevat drie pilaren: beweging, bewustwording en bespreking. Het bleek een succes. Sven: „Je moet je niet teveel aantrekken van wat anderen van je vinden, maar je eigen pad kiezen. We zijn allemaal op zoek naar zingeving. Zo kunnen we blijven groeien en ons ontwikkelen."

KUNSTWERK Niet alleen bleef het contact met het Revius, ook waren er gesprekken met de gemeente. Sven: „Met de gemeente ben ik in gesprek gegaan over het plaatsen van een kunstwerk in de openbare ruimte. In Wijk bij Duurstede heb ik een mooie en bijzondere jeugd gehad. Nu wil ik graag iets teruggeven aan de plek die mij iets heeft geboden. Wijk heeft mij veel gegeven en ik wil de gemeente iets geven waar iedereen iets aan heeft." Samen met cultuurcoach Bo Hendriksen is intensief gewerkt aan de uitvoering van het project. Na een jaar van voorbereiden en tekenen is het ontwerp klaar. „Het wordt een cirkelvormige ring van hout of steen dat een centrale plek moet gaan krijgen in het park. Een cirkel waar mensen samen kunnen komen om te kijken en elkaar te ontmoeten. Het is een organische vorm, geen hiërarchie. In oudere culturen zijn ook veel ronde vormen terug te vinden. Met de organische vorm wordt het één met de natuur," vertelt Sven. Het wachten is nog op de laatste subsidie, maar dan kan het kunstwerk worden gemaakt. Hij heeft er ontzettend veel zin in. „Het is mooi om zo'n interactief werk te maken."

RUST EN RUIMTE De plaats waar het kunstwerk komt is al bekend. „In de Noorderwaard naast de Jumbo komt het te staan," zegt Sven enthousiast. „Misschien niet de meest voor de hand liggende plek, maar hier is een fijne plaats met rust en ruimte. Er is een wandelpad, een fietspad en het is dicht bij het Revius. Het moet mensen uitnodigen om samen te komen en ik denk dat het leuk is voor de school om hier activiteiten te organiseren. Het moet in harmonie zijn met de omgeving." Nog wat laatste financiële en technische details en dan kan het kunstwerk nog voor de zomer worden geplaatst.

Sven werkt op internationaal niveau. Zijn werk is te vinden bij musea, galeries en bij merken. Dit jaar wil hij een vervolg geven aan signe+education. Maar ook zijn er lopende projecten voor een langere termijn en blijft hij kunstwerken maken. En hij blijft bezig met het uitzetten van lijntjes en ideëen.

advertentie
advertentie