De bijeenkomst over ondermijnende criminaliteit is goed bezocht
De bijeenkomst over ondermijnende criminaliteit is goed bezocht Gemeente Wijk bij Duurstede

Georganiseerde criminaliteit is dichtbij

17 februari 2020 om 15:05 Maatschappelijk

WIJK BIJ DUURSTEDE Op donderdagavond 13 februari organiseerde de gemeente met enkele andere veiligheidspartners een bijeenkomst over ondermijnende criminaliteit. De focus lag deze avond op het buitengebied. Ondermijnende criminaliteit is in feite 'georganiseerde criminaliteit dichtbij'. Voorbeelden hiervan zijn een hennepkwekerij, een XTC-lab en een malafide bedrijf waar crimineel geld wordt witgewassen. Het doel van de avond was mensen bewust te maken en tips te geven over deze misdaadvorm.

DESKUNDIGEN RIEC EN POLITIE Burgemeester Iris Meerts gaf de aftrap voor de avond en heette iedereen welkom. Vervolgens was het de beurt aan Barbara Bannink van het RIEC (Regionaal Informatie- en Expertisecentrum) en Bart van de politie. Zij vertelden over de verschillende vormen van georganiseerde criminaliteit dichtbij. Ze gaven aan wat de gevolgen daarvan zijn en ook wat mogelijke signalen zijn.
Veel inwoners en ondernemers uit het buitengebied waren op de uitnodiging afgekomen en kregen volop informatie. Zij werden zich bewust van georganiseerde criminaliteit dichtbij. Ze kregen tips over hoe ze criminele (ondermijnende) activiteiten kunnen herkennen. En waar ze verdachte zaken kunnen melden. Daarnaast is benadrukt dat mensen goed moeten opletten aan wie ze hun schuur of loods verhuren. Het kunnen zomaar mensen met slechte bedoelingen zijn! Dat overkwam Roy. Hij werd slachtoffer van een malafide huurder, die een goed verstopt XTC-lab in een door hem verhuurde loods had gebouwd. Roy maakte indruk met zijn boeiende verhaal hierover.

IN GESPREK MET DE PROFESSIONAL Ook een boa van de gemeente, een boa van de ODRU (Omgevingsdienst Regio Utrecht) en een fraudespecialist van Stedin waren aanwezig. Zij hebben zichzelf kort geïntroduceerd. Hierna was er volop tijd om informeel met elkaar in gesprek te gaan.
De aanwezigen vonden het een geslaagde avond.

DANKZIJ VEEL ORGANISATIES IS DE AVOND TOT STAND GEKOMEN De bijeenkomst was een samenwerking van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV), het Platform Veilig Ondernemen (PVO), de politie, het RIEC en de gemeente. Daarnaast hebben het LTO en Burgernet in de omgeving van Langbroek geholpen met de uitnodigingen.

MEER WETEN OVER GEORGANISEERDE CRIMINALITEIT DICHTBIJ? Wilt u zelf meer weten over hoe u georganiseerde criminaliteit dichtbij kunt herkennen? Of over wie u kunt bellen als u vermoedt dat iets niet helemaal pluis is? Kijk dan op de signaalkaart, die staat bij Nieuws op de website www.wijkbijduurstede.nl.

advertentie
advertentie