Bonifatius wandeling
Bonifatius wandeling Stichting Bonifatius-Dorestad

Bonifatius Drierivierenpunt; brochure met wandeling

6 maart 2018 om 07:19 lokaal

WIJK BIJ DUURSTEDE De Stichting Bonifatius-Dorestad heeft een nieuwe brochure uitgebracht, waarin staat wat er in Wijk bij Duurstede verwijst naar Bonifatius. Met de vijf plekken die beschreven worden is een hele Bonifatiuswandeling te maken.

Wie zich verdiept in de geschiedenis van Nederland of stil staat bij de wortels van de Nederlandse cultuur komt vanzelf Bonifatius tegen. Voordat hij in 754 bij Dokkum werd vermoord, heeft hij 38 jaar lang Europa doorkruist en zeker zesmaal Dorestad bezocht, het huidige Wijk bij Duurstede. Zijn eerste aankomst in 716 is op de Markt in de buitenmuur van de Grote Kerk te zien in de reliëfsteen die daar in 2016 is onthuld. Het was zijn eerste aankomst op het vasteland van Europa.

DRIERIVIERENPUNT VOOR BONIFATIUS Een aangewezen plek om de reizen van Bonifatius tot je te laten doordringen is volgens de nieuwe brochure het 'drierivierenpunt' bij de huidige haven van Wijk bij Duurstede, waar de Rijn overgaat in de Lek en in de Kromme Rijn. Wie daar over de Lek naar het Westen kijkt, ziet waar Bonifatius vanuit Londen vandaan kwam in 716. Na Dorestad werd Utrecht zijn bestemming, toen hij hoorde waar hij koning Radbod kon treffen. Beiden zullen te zien zijn in de nieuwe bioscoopfilm REDBAD, 754 na Christus. Vanaf het 'drierivierenpunt' zie je in het oosten de Rijn. Daar kwam Bonifaitus in 719 vandaan om als missionaris te gaan werken in wat nu de provincie Utrecht is. En daar kwam hij ook in 753 vandaan, met 52 medewerkers vanuit Mainz, voor zijn laatste missie. In 754 kwam het lichaam van de bij Dokkum vermoorde Bonifatius hier langs om in Fulda te worden begraven. Bij Dorestad maakte de Rijn een bocht naar het noorden . Dat is nu de Kromme Rijn. Die is afgedamd in 1122 en begint tegenwoordig vanaf het drierivierenpunt met een 350 meter lang Inundatiekanaal. De langgerekte haven van Dorestad lag op de westoever van de (Kromme) Rijn.

MAARTEN VAN ROSSUM De nieuwe brochure is in Wijk bij Duurstede gratis mee te nemen bij de VVV op de Markt. In de Mariakapel van de katholieke kerk (9.00 tot 17.00 uur) en in de Grote Kerk. Hij is ook te downloaden van www.stucom.nl/bonifatius de nieuwe website van de stichting Bonifatius-Dorestad. In de introductievideo op deze website legt historicus Maarten van Rossum uit wat Bonifatius met Utrecht en Wijk bij Duurstede te maken heeft. Droogkomisch als hij is, stelt hij: "Wij gunnen aan de Friezen Bonifatius volledig wat betreft de moord. Maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat Bonifatius in wat nu de Provincie Utrecht is aanzienlijk belangrijker is geweest en aanzienlijk langer aanwezig is geweest dan daar in Friesland om bij Dokkum vermoord te worden."

DORESTAD-DOKKUM Dat neemt nog niet weg dat Dokkum voor de nagedachtenis van Bonifatius heel belangrijk zal blijven. Er wordt aan een Bonifatius-wandelroute van Dorestad naar Dokkum gewerkt. www.stucom.nl/bonifatius en Facebookgroep Bonifatius-Dorestad

advertentie
advertentie