Even rustig bouwen
Even rustig bouwen Ali van Vemde

Sportmix voor kinderen met ASS gaat door: "Ik zit ook op een sportclub"

10 februari 2020 om 10:31 Overig

WIJK BIJ DUURSTEDE Voor kinderen met een Autisme Spectrum Stoornis (ASS) en kinderen die structuur nodig hebben en niet zo gemakkelijk aansluiting vinden bij een reguliere sportvereniging is er Sportmix. De pilot van tien lessen, die afgelopen najaar startte, bleek een succes en gaat door.

Ali van Vemde

Bij de les blijkt al snel dat het hier niet om een gewone sportles gaat. Het begint al in de kleedkamer, waar de kinderen een eigen naamkaartje hebben. "We beginnen iedere les op de bank," vertelt buurtsportcoach Giel-Jan Wittenberg. "De kinderen vertellen eerst hoe ze zich voelen. Ben je blij, verdrietig, boos, moe of voel je juist heel goed. Als een kind het een keer niet wil vertellen, mag dat ook. Dit herhalen we aan het eind van iedere les. Zo kunnen we zien of er verschil is voor en na de les." De regels waaraan iedereen zich moet houden zijn samen met hen afgesproken. In het begin zijn deze regels steeds weer benoemd, nu weten ze het allemaal. Als dat even niet goed gaat is er een speciaal matje waar ze even tot rust kunnen komen."

SPORTLES ZONDER WEDSTRIJDELEMENT Op deze laatste les van de pilot zijn er vier kinderen aanwezig. Tim en Giel-Jan, en dit keer ook een stagiair, begeleiden de kinderen. "Juist voor deze kinderen is het belangrijk dat ook zij plezier krijgen in het sporten, dat is goed voor hun zelfvertrouwen," zegt Giel-Jan. Er wordt deze middag met een bal op een doel geschoten, er wordt geklommen op het klimrek en er wordt gebouwd met grote bouwstenen om even tot rust te komen. Competitie is er niet, wel leren de kinderen samen te werken. Ze genieten er zichtbaar van.

OUDERS EN KINDEREN ENTHOUSIAST Uit reacties van ouders blijkt dat het goed is voor de kinderen. Reacties als: "Mijn kind voelt zich hier veilig!" en "Mijn kind gaat met plezier naar Sportmix, nu vindt hij sporten wel erg leuk." Juist het sporten in kleine groepjes maakt dat ze zich veilig voelen en zichzelf kunnen zijn. Hier durven ze te vertellen wat ze niet begrijpen. Wat ook het verschil maakt is dat ze hier complimenten krijgen in plaats van straffen. Nu kunnen zij ook vertellen dat ze op een sportclub zitten, iets wat bij een gewone sportclub vaak niet mogelijk is. Regelmatig is er contact met de ouders, hiervoor is een groepsapp.

MEEDOEN Bij Sportmix is plaats voor maximaal acht kinderen in de leeftijd van 7 tot en met 12 jaar. Voordat de kinderen beginnen is er eerst een gesprek met de ouders en het kind. "Zo zien ze wie wij zijn en kennen we elkaar al vast een beetje." Iedere maandagmiddag, met uitzondering van de schoolvakanties, sporten de kinderen in de gymzaal van brede school Het Anker, van 16.15 tot 17.15 uur. Wil je ook meedoen? Opgeven kan via de website van stichting Wijksport onder activiteiten of neem contact op met Giel-Jan: telefoon 06 33567036 of e-mail gieljan@stichtingwijksport.nl

Bewegen en behendigheidsspelletjes
In groepjes van twee kinderen wordt gesport
advertentie
advertentie