Provincie investeert in het landelijk gebeid, hier Oudewater
Provincie investeert in het landelijk gebeid, hier Oudewater Proivincie Utrecht

Provincie Utrecht investeert 28 miljoen euro in landelijk gebied

6 februari 2020 om 10:30 Politiek

UTRECHT De provincie Utrecht trekt in 2020 ongeveer 28 miljoen euro uit voor het verder verbeteren van het landelijk gebied. Met het geld zet de provincie onder meer in op betere leefbaarheid van dorpen, natuurontwikkeling, nieuwe recreatiemogelijkheden en doorontwikkeling van duurzame landbouw.

Het geld is bedoeld voor het toekomstbestendig maken van het landelijk gebied. De provincie stelt subsidies beschikbaar voor extra investeringen en nieuwe ontwikkelingen. Het stimuleren van de energietransitie in de sector is daar een onderdeel van, maar bijvoorbeeld ook het aanstellen van zogenoemde landbouwcoaches die voor agrariërs een aanspreekpunt vormen. Zo blijft het ook in de toekomst voor iedereen mogelijk om te genieten van het buitengebied in de provincie Utrecht.

Gedeputeerde Hanke Bruins Slot: "Het landelijk gebied is belangrijk voor de productie van ons voedsel, herbergt waardevolle natuurgebieden en kent verschillende recreatiemogelijkheden. We staan wel voor een aantal grote uitdagingen, zoals bodemdaling, de leefbaarheid van kleine kernen en de verandering naar een duurzamere vorm van landbouw. Met het beschikbare geld kunnen we samen met direct betrokkenen in het gebied verder werken aan oplossingen voor die uitdagingen en maken we het landelijk gebied toekomstbestendig."

VERLENGING De circa 28 miljoen euro is specifiek bedoeld voor het landelijk gebied en valt onder het provinciale programma 'Agenda Vitaal Platteland' (AVP). Het provinciebestuur heeft besloten het programma nu te verlengen en door te werken aan een toekomstbestendig landelijk gebied. Vanuit dit programma is in voorgaande jaren onder andere natuurinrichting in Natura2000-gebieden uitgevoerd, zoals in de Oostelijke Binnenpolder Tienhoven. Ook is het wandelroutenetwerk in het westen van provincie voltooid met ruim 1.100 km wandelroutes. Daarnaast zijn innovatieve projecten gesubsidieerd die bijdragen aan het afremmen van bodemdaling en het realiseren van een duurzaam watersysteem. Het stimuleren van energieneutrale melkveehouderijen is ook onderdeel van het programma en draagt bij aan duurzamere landbouw.

advertentie
advertentie