Het kampvuur brandt!
Het kampvuur brandt! Ali van Vemde

Alle kinderen naar buiten! Vereniging Natuur en Milieu, de kinderboerderij, de Wijkse Moestuin en Natuurlijk gaan hiervoor zorgen!

5 februari 2020 om 09:45 Natuur en milieu

WIJK BIJ DUURSTEDE Vier groene organisaties hebben de handen ineengeslagen. Samen hebben zij een jaarprogramma gemaakt met verschillende natuuractiviteiten voor kinderen. De behoefte en vraag hiernaar was er al een poos, maar de verschillende organisaties merkten dat het lastig was om dit te realiseren. Door elkaars kennis te gebruiken en samen te werken kan beter worden aangesloten op de vraag van de kinderen en hun ouders.

Ali van Vemde

Tijdens een feestelijke bijeenkomst in het educatief centrum van kinderboerderij De Vliert werd vrijdagmiddag door de verschillende partijen de handtekening gezet onder de overeenkomst om de komende vijf jaar natuuractiviteiten voor kinderen en jongeren te verzorgen. Natuurlijk heel leuk zal de uitvoering en organisatie op zich nemen. De leden van de verenigingen zullen hierbij helpen met hun kennis en expertise. In het projectplan staan de ideeën beschreven; in de komende jaren zullen deze gezamenlijk verder worden uitgebouwd en verbreed.

TOESPRAKEN Voordat de handtekeningen werden gezet, vertelden eerst de verschillende organisaties waarom zij deze samenwerking zo belangrijk vinden. Zo heeft de kinderboerderij een prachtig educatief centrum, waarbij het maar niet lukte om deze optimaal te bezetten. Tot ze in contact kwamen met Natuurlijk heel leuk. Dit natuurbedrijf is opgericht door Petra Ekhardt, Barry Blommestein en Nancy Rietveld en is nu twee jaar bezig. Petra ontwierp voor de kinderboerderij de kriebeltuin. De wens van de kinderboerderij is meer natuur-, dieren- en buitenbeleving voor kinderen. De VNMW/IVN heeft dezelfde wens. Sinds de aansluiting bij IVN zet de vereniging in op meer educatie, zowel voor kinderen als volwassenen. Bea van de Wijkse Moestuin vertelde hoe mooi het is als kinderen in de Wijkse moestuin zijn. De een kijkt naar de bloemen, de ander speurt naar insecten. Ieder kind beleeft het op zijn of haar eigen manier. Wethouder Wil Kosterman vertelde ontzettend blij te zijn met deze samenwerking. "Dit heeft zeker mijn hart. De waardering voor wat de natuur biedt kan niet groot genoeg zijn. Kinderen moeten veel meer buiten zijn om te ontdekken." De wethouder zegde toe te zullen helpen waar mogelijk. Daarna mocht ze (op de ouderwetse manier) vuur maken om het kampvuur buiten aan te steken.

PROJECTPLAN SPEEL BELEEF GENIET Het doel van deze samenwerking is om zoveel mogelijk kinderen te betrekken bij de natuur, om kennis en ervaring te delen over flora, fauna, voedsel en natuurbeleving en meer kinderen naar buiten te krijgen om te spelen, te speuren en te genieten. Op de jaarkalender zijn alle kinderactiviteiten overzichtelijk te vinden. In mei wordt de kalender vastgesteld voor het volgende schooljaar, rond de jaarwisseling volgt een evaluatie en eventuele bijstelling. Zo komt er een natuurclub waar kinderen elke woensdagmiddag naar toe kunnen. Zij gaan veel naar buiten, doen spellen en er is ruimte voor natuurbeleving en -educatie. Tijdens landelijke IVN dagen worden themadagen georganiseerd, zoals Slootjesdag, Modderdag en Buitenspeeldag. Tijdens open dagen, knotdagen of tellingsdagen zullen voor kinderen activiteiten worden verzorgd. Ook volop aandacht is er voor dieren. Denk bijvoorbeeld aan het verzorgen van (huis)dieren, zoals kippen en konijnen. De kinderboerderij verzorgt al een poosjes specifieke workshops hiervoor. En zo zijn er nog veel meer activiteiten. Bijvoorbeeld de kriebelbeestjestuin bij de kinderboerderij voor scholen, kinderactiviteiten tijdens evenementen, het begeleiden van schoolmoestuintjes, een workshop moestuinieren en een week vol natuuractiviteiten in de zomer, de kindervakantieweeek.

Boven het kampvuur werd ter afsluiting van de feestelijke middag thee gemaakt. Zowel Natuurlijk heel leuk als kinderboerderij De Vliert, de Wijke Moestuin en VNMW/IVN zijn erg blij met de samenwerking. Meer informatie op natuurlijkheelleuk.nl

De handtekening is gezet
advertentie
advertentie