Scheidend voorzitter Jaap Remme en de nieuwe voorzitter Jan van Bergen
Scheidend voorzitter Jaap Remme en de nieuwe voorzitter Jan van Bergen Ali van Vemde

Voedselbank Kromme Rijn staat als een huis

4 februari 2020 om 11:40 Maatschappelijk

LANGBROEK De gezamenlijke droom van zowel oud-voorzitter Jaap Remme als de nieuwe voorzitter Jan van Bergen van de Voedselbank is dat deze niet meer nodig is. Maar zover is het helaas nog lang niet. Gelukkig is het hier allemaal goed geregeld: een fijn team van vrijwilligers dat er iedere week weer voor zorgt dat de mensen die dat nodig hebben een voedselpakket krijgen.

Ali van Vemde

In de ruimte waar wekelijks de producten worden afgeleverd en waar de pakketten worden klaargezet, vertellen Jaap Remme en Jan van Bergen waarom zij zich betrokken voelen bij de Voedselbank. Dit doen zij samen met een groep van zo'n 60 vrijwilligers die zich volop inzetten. Een aantal van hen is al sinds het begin actief voor de Voedselbank.

VAN DE GROND AF OPGEBOUWD Het initiatief om in Wijk bij Duurstede te starten met de Voedselbank kwam van Tineke de Vries en Carla Steegers. Voorheen moesten mensen uit Wijk hiervoor aankloppen in Zeist. In 2011 is de Stichting Voedselbank Wijk bij Duurstede opgericht en ging Jaap Remme aan de slag als voorzitter van het bestuur. "Het heeft echt m'n hart gestolen. We hebben het van de grond af opgebouwd." Tineke en Carla namen de leiding op de werkvloer als coördinatoren. Cor van Echtelt trad aan als penningmeester en Vera van Arnhem werd secretaris. In het begin werden de pakketten van de Voedselbank Zeist afgenomen. Dankzij de vrijwilligers die steeds maar weer bereid waren de kar te trekken is het inmiddels een goedlopende organisatie. Jaap Remme: "Ook de rol van de gemeente mag niet onvermeld blijven. Wij kregen veel steun, vooral in de vorm van passende huisvesting, We zijn erg gelukkig met de oude sporthal in Langbroek, een ideale opslagruimte!" Aan hem de vraag of zijn doelen de afgelopen jaren zijn gerealiseerd. Remme: "Dat zou zijn als de Voedselbank niet meer nodig is en dat zal ook de komende jaren niet gebeuren. We zien juist weer een toename van de gezinnen die gebruik maken van de Voedselbank. Maar er is wel veel gerealiseerd. In 2014 werd Voedselbank Wijk bij Duurstede Voedselbank Kromme Rijn en beslaat het werkgebied ook de gemeente Bunnik.

DE KLANT IS KONING Na acht jaar voorzitter te zijn geweest, wordt het tijd om het stokje over te dragen. Dit gebeurde per 1 januari 2020. Ook voor Cor van Echtelt is dit het moment om te stoppen. Jan van Bergen volgt Jaap Remme op en is al een aantal jaren acquisiteur bij de Voedselbank. "Bijna iedereen die je vraagt om producten wil wel belangeloos meewerken. Maar ook het onderhoud van het busje door de ANWB wordt verzorgd. Voor alle duidelijkheid: bij de Voedselbank wordt niemand betaald en ook goederen worden niet gekocht. Het is inmiddels een heel bedrijf dat alleen gerund kan worden met de hulp van de vele vrijwilligers. De belangrijkste taak voor het bestuur en de coördinatoren is het investeren in een gesmeerd lopende werkorganisatie, waar het lekker werken is in je vrije tijd en waarin elke vrijwilliger zich gerespecteerd voelt. Maar uiteindelijk gaat het natuurlijk om het respectvol bedienen van al onze klanten. Ook bij de Voedselbank is de klant: koning!"

MILJOEN MENSEN ONDER ARMOEDEGRENS In Nederland zijn zo'n 170 voedselbanken aangesloten bij de Vereniging Voedselbanken. En deze zijn heel hard nodig, want ruim een miljoen mensen leven onder de armoedegrens. De voedselpakketten zijn bedoeld voor mensen die in ernstige financiële problemen zijn geraakt en na aftrek van de vaste lasten te weinig geld overhouden om voedsel en kleding te kopen. De normen hiervoor zijn landelijk vastgesteld. "Onze klanten zijn allemaal mensen met hun eigen verhaal." zegt Van Bergen. "Sommigen maken er maar een paar maanden gebruik van, bijvoorbeeld zzp'ers waarbij het even nodig is of bij ziekte. De Voedselbank geeft dan net even dat steuntje. Anderen krijgen hulp voor de maximale duur van drie jaar. Daarnaast krijgen zij begeleiding van maatschappelijk werk/schuldsanering. Privacy vinden wij heel belangrijk en we weten dan ook niet wie onze klanten zijn." Op vrijdag worden de pakketten uitgegeven, die voorzien in zo'n drie maaltijden per week. Producten worden niet gekocht, maar geschonken door producenten en leveranciers, maar ook door supermarkten en telers van fruit. Als er een poosje niet voldoende aanbod is wordt een winkelactie georganiseerd. Bij de supermarkt wordt aan de bezoekers gevraagd iets te doneren. In Arnhem staat het regionaal distributiecentrum waar wekelijks producten kunnen worden opgehaald. Maar ook komen producten van andere voedselbanken uit de regio.

TOEKOMST Het loopt allemaal uitstekend bij Voedselbank Kromme Rijn maar toch zijn er nog wel een paar uitdagingen. Van Bergen: "Er zijn nieuwe ontwikkelingen bij verschillende voedselbanken en wij willen kijken op welke onderdelen we de Voedselbank nog verder kunnen ontwikkelen. Zo willen we, samen met gemeenten en andere instanties, onderzoeken of we wel alle potentiële klanten in beeld hebben. Er is veel verborgen schaamte en mensen kloppen niet zo makkelijk aan. Deze mensen proberen we te vinden via huisartsen of maatschappelijk werk. En we proberen op zoveel mogelijk plekken te vertellen over het werk van de Voedselbank. Als we de bekendheid vergroten, bereiken we ook meer mensen. We willen nadenken hoe we kunnen overstappen van een aanbod gerichte productuitgifte naar een meer vraag en behoefte gericht aanbod." Ter illustratie: de klant komt langs bij de Voedselbank en maakt zelf een keuze uit het beschikbare aanbod, zoals je dat ook zelf doet met het boodschappen doen. Je zou dan kunnen denken aan een puntensysteem, waarbij de gebruikers van de Voedselbank zelf de beschikbare punten kunnen inwisselen voor producten die zij nodig hebben."

VRIJWILLIGERS Het is al genoemd maar zonder de hulp van vrijwilligers zou dit allemaal niet mogelijk zijn. "Het is fijn om nog maatschappelijk bezig te zijn,." vinden Jan van Bergen en Jaap Remme. Het zijn vooral 60-plussers die hier veel tijd aan besteden. "Het zijn mensen met verantwoordelijkheidsgevoel en kennis van zaken. Ieder doet z'n ding, of dat nu als chauffeur is, helpen inpakken, zich bezig houdt met de acquisitie of de organisatie. Om onze vrijwilligers te behouden moet het werk aantrekkelijk blijven en zorgen we dat zij worden betrokken bij veranderingen."

Recentelijk bracht ook burgemeester Iris Meerts een bezoek aan de Voedselbank. Jan van Bergen: "Ik heb haar gevraagd ambassadeur te worden voor de Voedselbank en ze heeft toegezegd dat graag te willen doen." De betrokkenheid is groot in de Wijkse en Bunnikse samenleving. Regelmatig worden leuke acties georganiseerd, zoals rond de Kerst bij het Revius.

Meer weten over de Voedselbank. Kijk dan op voedselbankkrommerijn.nl

advertentie
advertentie