Statenzaal Provincie Utrecht
Statenzaal Provincie Utrecht Provincie Utrecht

PS debatteren over stikstof, woningbouw kleine kernen en energietransitie

4 februari 2020 om 07:25 Politiek

UTRECHT Woningbouw bij kleine kernen, plannen voor het versnellen van de energietransitie, het oprichten van een Regionale Ontwikkelingsmaatschappij, controle van de jaarrekeningen en de stikstofproblematiek. Over deze onderwerpen debatteerden Provinciale Staten van Utrecht (PS) vorige week donderdag.

PROGRAMMAPLAN ENERGIETRANSITIE PS stemmen in met de plannen om de energietransitie in de provincie op een haalbare en betaalbare wijze te gaan versnellen. In 2040 wil de provincie Utrecht namelijk een energieneutrale provincie zijn. Dat betekent dat de vraag naar energie in de provincie dan even groot is als het aanbod aan duurzame energie. Het Programmaplan Energietransitie moet hieraan gaan bijdragen. Zo wordt het onder meer makkelijker om een vergunning te krijgen voor duurzame energieopwekking, zoals zonne- en windenergie. Voor minder draagkrachtige inwoners wil de provincie een fonds ontwikkelen dat bijdraagt in de kosten voor het verduurzamen van hun woning. Ook zet de provincie een expertpool op die gemeenten gaat helpen bij het aardgasvrij maken van wijken. In totaal trekt de provincie tussen 2020 en 2023 27 miljoen euro uit voor de energietransitie.

Niet alleen de provincie Utrecht zou in 2040 energieneutraal moeten zijn, volgens PS moet dat ook gelden voor de provinciale organisatie. Voor al het provinciaal vastgoed is het streven om in 2035 energieneutraal te zijn.

Ook vinden PS dat de haalbaarheid van de energietransitie valt of staat met de opslag en transport van duurzaam opgewekte zonne- en windenergie en warmte. Daarom willen PS dat er onderzocht wordt hoeveel opslagruimte voor energie en de transport daarvan nodig is om de duurzame grootschalige energieopwekking efficiënt in de provincie Utrecht in te zetten.

WONINGBOUW Op dit moment bieden de provinciale regels weinig mogelijkheden voor kleine kernen om woningen te bouwen aan de randen van gemeenten. Er is echter een grote behoefte aan nieuwe woningen. Daarom vroegen PS het college van Gedeputeerde Staten (GS) om te kijken naar uitbreidingsmogelijkheden voor gemeenten. GS komen hier nu aan tegemoet. Kleine kernen mogen onder voorwaarden maximaal 50 woningen bouwen aansluitend aan de bestaande kern. Dit om de leefbaarheid van kleine kernen in stand te houden.

De provincie wil op korte termijn samen met gemeenten afspraken maken op welke locaties gebouwd gaat worden. De grootte van de uitbreiding moet passen bij de aard en omvang van de kern. Een gemeente mag hiervoor een voorstel indienen. Zij moet de noodzaak voor de woningbouw aantonen.

STIKSTOF Ook de stikstofproblematiek is onderwerp van debat. Voorafgaande aan de vergadering hebben GS een overzicht met de laatste stand van zaken over de aanpak van de stikstofproblemen aan PS gestuurd. De provincie heeft als bevoegd gezag voor vergunningverlening van natuurvergunningen een belangrijke rol bij de reductie van stikstof. Een aanpak van stikstof is nodig, omdat te veel neerdalen van stikstof uit de lucht negatieve effecten heeft op de natuur.

Meerdere partijen uit PS spreken hun waardering uit over het plan voor de gebiedsgerichte aanpak. De komende tijd moet duidelijk worden op welke wijze daling van stikstofdepositie in natuurgebieden exact vorm gaat krijgen. Per gebied moet de dalingsopgave bepaald worden en helder worden waar kansen en onmogelijkheden liggen om daling te bereiken.

REGIONALE ONTWIKKELINGSMAATSCHAPPIJ Om de economische samenwerking binnen de provincie Utrecht te versterken wordt een Regionale Ontwikkelingsmaatschappij Utrecht (ROM) opgericht. De ROM wordt een samenwerking tussen onder andere de provincie Utrecht, gemeenten Amersfoort, Hilversum en Utrecht, Universiteit Utrecht en het UMCU.

De ROM gaat uitvoering geven aan de Regionale Economische Agenda 2020-2027 (REA). Doel van deze agenda is onder meer een bedrage leveren aan een groen, gezonde en slimme economie waar iedereen kan meedoen en baat bij heeft. De ROM zal tijd, geld en aandacht gaan investeren in bedrijven en projecten die bijdragen aan gezond stedelijk leven.

PS dringen erop aan dat het principe van brede welvaart als randvoorwaarde terugkomt bij de doelstellingen van de ROM in de akte van oprichting. Bij brede welvaart gaat het niet alleen om de economische situatie, maar spelen ook andere factoren een rol, zoals zeker zijn van een baan, onderwijs, gezondheid, milieu, huisvesting, veiligheid en welzijn. Over deze randvoorwaarden dient bij investeringsbeslissingen verantwoording af te worden gelegd.

CONTROLE JAARREKENING De provincie Utrecht loopt achter met het vaststellen van de jaarrekeningen. Om deze achterstand in te lopen, besluiten PS dat de controle van de jaarrekening 2018 door accountantskantoor PwC zal worden gedaan in plaats van door EY. PwC is, na een Europese aanbestedingsprocedure, begin 2019 door PS benoemd als accountant voor de jaarrekeningen vanaf 2019. De controle van de jaarrekening 2018 lag nog in handen van de EY.

Met het oog op het maatschappelijk belang heeft EY in overleg met de provincie Utrecht deze opdracht teruggegeven om verdere vertraging te voorkomen. EY kon de controle op de jaarrekening 2018 niet binnen het strakke tijdspad voltooien, omdat de kwaliteit van de door de provincie Utrecht aangeleverde financiële gegevens onvoldoende was. Door de opdracht terug te geven, kan PwC met de jaarrekeningen 2018 en 2019 aan de slag gaan. Dit zal naar verwachting de inhaalslag realiseren die nodig is om de achterstand in de financiële rapportage-cyclus in te lopen.

advertentie
advertentie