Vocaal ensemble Coqu
Vocaal ensemble Coqu niet bekend

Vocaal Ensemble Coqu opnieuw met concert in de Grote Kerk

22 januari 2020 om 16:36 Muziek Deel je nieuws

Ach, m’n ziel is louter klanken
In dit uur van louter kleuren;
Klanken, die omhoge ranken
In een dolle tuin van geuren

De woorden van Paul van Ostaijen in zijn gedicht Avond zijn een perfecte typering voor de werken die Coqu op zondagmiddag 2 februari vanaf 16:00 uur in de Grote Kerk van Wijk bij Duurstede ten gehore brengt.

Na het zes wekend durend festival waarmee het nieuwe Harrison & Harrison-orgel in de Grote Kerk in gebruik werd genomen zijn we 2020 weer begonnen met de ‘reguliere’ zondagmiddagconcerten. Zondag 2 februari een eerste concert waarin het nieuwe orgel zelfs geen rol speelt. We kennen Vocaal Ensemble Coqu al van vele eerdere keren dat ze te gast waren. De dirigent die voor dit project de leiding over het koor heeft, Rienk Bakker, kennen we bovendien ook al van voorgaande prachtige concerten met andere koren.

‘In alle vocale muziek speelt koorklank natuurlijk een rol,’ zegt dirigent Rienk Bakker (die afstudeerde op Ton de Leeuws A cette heur du jour), ‘maar de componisten in dit programma weten als geen ander de teksten zo te verklanken dat een bijna volmaakte eenheid van tekst en muziek ontstaat. Alles is klankkleur: de harmonieën, de dissonanten, de woorden, de stemverdeling. Luister maar hoe Ton de Leeuw en Raymond Schroyens er beiden in slagen om een sensuele tekstbeleving te verwezenlijken zonder sentimentele of anderszins romantische expressieve uitwassen.

Ook de andere componisten op het programma hebben hun eigen klankwereld weten te creëren. En waar Joost Kleppe zijn klanken reliëf geeft door de zangers aan het stampen en trommelen te zetten, geeft de (woeste) cellopartij bij de werken van Rudi Tas en Sebastiaan van Steenberge de stukken een extra spannende dimensie.

Van Tomtit nest (Vic Nees) tot Juffer Lola (Daan Manneke) en het Schlaflied van Bikkembergs; ervaar zelf hoe deze muziek binnenkomt. Zonder aan te dringen – toch heel indringend.

De organisatie van de zondagmiddagconcerten blijft ook dit jaar experimenteren met een vrije toegang met een financiële bijdrage achteraf (het is nog steeds onvoldoende om kostendekkend te kunnen zijn). Voor hetzelfde concert in Utrecht, twee dagen eerder, betaalt u € 15,--. Onze gedachte achter de gevraagde vrije gift achteraf, is het kunnen meegenieten door hem of haar die een dergelijk entreebedrag niet kan betalen.

advertentie
advertentie