Start biogasinstallatie Cothen
Start biogasinstallatie Cothen Willem van der Horst

Startsein voor biogasinstallatie: straks groen gas voor 5.000 woningen

19 januari 2020 om 09:48 Natuur en milieu

COTHEN Vrijdag 17 januari is het startsein gegeven voor de biogasinstallatie. Hiervoor onthulde wethouder Hans Marchal met initiatiefnemers een informatiedoek. Dit doek staat bij de pas aangelegde bouwweg en is te zien vanaf de N229 bij Cothen. De biogasinstallatie gaat een belangrijke bijdrage leveren aan de klimaatdoelen van de regio.

Wethouder Hans Marchal (duurzaamheid) zegt: "De biogasinstallatie levert straks voldoende groen gas om 5.000 woningen van duurzame energie te voorzien. Dit is een belangrijke stap om als gemeente in 2030 energieneutraal te zijn. Het is fijn dat na jarenlange voorbereiding deze installatie nu gebouwd gaat worden. Wat geweldig dat acht samenwerkende boeren uit de regio hierin geloofden en dit nu ook voor elkaar krijgen!"

HOE ONTSTOND HET PLAN VOOR EEN BIOGASINSTALLATIE? Huibrecht van Os vertelt namens de acht samenwerkende boeren uit de Kromme Rijnstreek: "Tien jaar geleden startten we met het plan voor een biogasinstallatie. Dit idee ontstond, omdat we allemaal onze bedrijven wilden verduurzamen en energieneutraal willen zijn. Deze installatie zet mest en speciale soorten voedingsafval uit de regio om in groen gas."

HOE ONTSTAAT GROEN GAS? Naast mest worden ook andere soorten afval zoals cacaodoppen, fruitresten en vliesjes van tarwekorrels gebruikt in de installatie. Het mengsel wordt vergist en zo ontstaat biogas. Dit biogas wordt gezuiverd geleverd aan het lokale gasnet. Het heeft dezelfde kwaliteit als ons aardgas. Zonnepanelen leveren een deel van de nodige elektriciteit voor de installatie.

HOGE EISEN AAN KWALITEIT Cees-Jan Nell, een van de samenwerkende boeren, geeft uitleg over de eisen die gesteld worden aan de biogasinstallatie: "Het is voor ons heel belangrijk dat de installatie geen stankoverlast geeft. Daarom hebben we hier veel maatregelen voor genomen, zoals het overdekken van de installatie. Ook is er een strenge controle op de speciale soorten voedingsafval die gebruikt worden. Het maken van groen gas is een moeilijk proces dat hoge eisen stelt aan de kwaliteit. Hier letten we zelf scherp op en de Provincie controleert ons."

DERDE INFORMATIEBIJEENKOMST IN HET VOORJAAR Terwijl in Duitsland ruim 9.500 biogasinstallaties staan, is dit voor de Kromme Rijnstreek uniek. Daarom volgt in het voorjaar een derde informatiebijeenkomst. Overheden, omwonenden en geïnteresseerden zijn ook dan weer van harte welkom. Wie belangstelling heeft, vindt nu al meer informatie op www.rijnheuvelenergie.nl.

Startsein biogasinstallatie
advertentie
advertentie