Doortje en Barwold op Rottumerplaat
Doortje en Barwold op Rottumerplaat Fam. Ebbinge

Barwolt Ebbinge beschrijft het leven op Rottumerplaat

9 januari 2020 om 10:23 Natuur en milieu

WIJK BIJ DUURSTEDE Het is een bijzonder eiland en voor veel natuurliefhebbers een verborgen vogelparadijs. Slechts enkele door Staatsbosbeheer aangestelde vogelwachters mogen er komen. Een van hen is de Wijkse Barwolt Ebbinge. Met zijn vrouw Doortje Dallmeijer verbleef hij meerdere keren een aantal maanden op het eiland. Over deze bezoeken schreef hij het boek 'Rottumerplaat'. Op woensdag 8 januari is het boek uitgebracht; uitgegeven bij Atlas Contact. De presentatie is op 16 januari. Op 8 februari signeren ze het boek bij boekhandel Pettinga van 15.00 tot 16.00 uuur.

Ali van Vemde

Als bioloog was Barwolt Ebbinge (1949) werkzaam bij Alterra Wageningen. Al bijna 50 jaar doet hij onderzoek naar ganzen. Eerder verscheen zijn boek 'De rotgans', het eerste deel in de Vogelserie van Atlas Contact. In het boek 'Rottumerplaat' beschrijft hij op levendige en persoonlijke wijze hun belevenissen, Doortje zorgde voor prachtige foto's, dochter Maaike verzorgde de illustraties die laten zien hoe het eiland in de loop der jaren is veranderd en zich steeds meer naar het oosten verplaatst. Het boek is gebaseerd op weblogs, maar ook gesprekken met mensen die nog weten hoe het vroeger was. En natuurlijk blijft het bezoek van Jan Wolkers en Godfried Bomans in de jaren zeventig niet onbesproken. Het is een prachtig naslagwerk geworden waar veel natuurliefhebbers van zullen genieten.

BROEDSEIZOEN De eerste keer dat Barwolt en Doortje als vogelwachter aan de slag gingen op Rottumerplaat was in 2013. Hij was er al in 2011 al enkele dagen geweest. Het initiatief om te solliciteren als vogelwachter op dit eiland kwam van Doortje. Naast de vogels ligt haar interesse ook bij de planten. Al in haar jeugd was ze aangesloten bij de NJN (Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie). Van april tot augustus waren ze er in 2013 en 2015 in het broedseizoen en latere keren niet het hele seizoen maar afwisselend met andere wachters. In 2018 waren ze er voor het laatst. Hun taak was het tellen van broedvogels, doortrekkers en wintergasten en dit vast te leggen. Hierbij moesten ook gegevens van anderen worden verwerkt. In hun huis in Wijk bij Duurstede vertellen ze: "De rust en ruimte daar is fantastisch." Ze verdiepten zich in de geschiedenis, de strijd tegen de zee en daarna tussen inpolderaars en natuurbeschermers. Rottumerplaat moest een werkeiland worden, maar werd uiteindelijk een beschermd natuurgebied. Al mogen er bijna geen mensen komen, met de levendige beschrijvingen van hun belevenissen, aangevuld met prachtige plaatjes, lijkt het alsof je er zelf een beetje bij bent geweest. Maar ook tijdens een gesprek met Barwolt en Doortje voel je het enthousiasme over dit bijzondere eiland.

CONTACT MET DE BUITENWERELD Het eiland is alleen te bereiken met de boot. Ze werden er gebracht door schip de Harder van de Waddenunit. Vanaf de Eemshaven is het zo'n twee uur varen. Het is goed vertoeven op het eiland want de accommodatie is ingericht voor zo'n 25 personen. Eten voor vier maanden nemen ze grotendeels mee, deels gedroogd, maar ook kaas, diepgevroren vlees en meel om brood te bakken. Slechts eens in de twee weken kunnen ze naar de wal om boodschappen te doen en af en toe krijgen ze bezoek van familie en vrienden. Omdat jongeren onder de 18 jaar niet op het, eiland mogen komen, zien ze de kleinkinderen deze periode helaas niet. Ze wennen al snel op het eiland en trekken eropuit om de verschillende vogels te tellen en te observeren. Via de mobilofoon hebben ze contact met de mensen op Rottumeroog. Contact met de vaste wal is vaak lastig, Telefoon en internet via de dongel werkt vaak niet. Contact via een Duitse provider is veel duurder. Vanuit de toren overzien ze het hele eiland. Op levendige wijze wordt in het boek beschreven welke vogels er te zien zijn en vooral ook hoe ze zich gedragen. Sommige vogels krijgen zelfs een naam. Het is bijna of je er zelf bij bent.

BOMANS EN WOLKERS Godfried Bomans en Jan Wolkers op Rottumerplaat. Zij verbleven, na elkaar, in 1971 een week lang op Rottumerplaat. Ze bivakkeerden hier in een tent en hadden een mobilofoon voor contact met de vaste wal. Dagelijks hadden ze een gesprek met radiopresentator Willem Ruis. Het werden voor Bomans en Wolkers compleet verschillende ervaringen.

Het boek beschrijft de persoonlijke ervaringen van Doortje en Barwolt. Met heel veel plezier hebben ze op Rottumerplaat tijd doorgebracht en genoten van de vogels en de natuur. In 2018 waren ze er voor het laatst, drie weken lang. En nu is er dit prachtige boek dat herinnert aan de mooie tijd op het eiland. Voor iedereen die van de natuur houdt en van 'onze' eilanden een plezier om te lezen. Maar ook als je niet veel van vogels weet, is het boeiend om te lezen hoe de verschillende vogels zich gedragen.

Bij boekhandel Pettinga zullen ze op 8 februari, naast het signeren van het boek ook mooie foto's laten zien en vertellen ze graag over dit prachtige eiland.

advertentie
advertentie