Stadsdichter André van Zwieten weet altijd te verrassen
Stadsdichter André van Zwieten weet altijd te verrassen Ali van Vemde

Nieuwjaarsbijeenkomst: burgemeester voor verbod op knalvuurwerk

7 januari 2020 om 11:20 Overig

WIJK BIJ DUURSTEDE In een overvolle raadzaal heette de kersverse burgemeester Iris Meerts iedereen welkom. Ze begon haar toespraak met het afscheid van Tjapko Poppens, Albertine van Vliet en recentelijk Willem Joustra. Ze sprak de hoop uit dat wethouders Wil Kosterman en Hans Marchal nog een poosje blijven. Zeker nu Hans Marchal is genomineerd voor 'beste bestuurder van een kleine gemeente'. Stemmen kan nog tot 12 januari. Daarna keek ze vooral naar het komend jaar.

Ali van Vemde

"We vieren dit jaar 75 jaar vrijheid. In april in mei zal worden stilgestaan bij dit belangrijke thema; in dialoog, tijdens gastlessen op scholen, muzikaal, het delen van verhalen en uitwisselen van ervaringen. Vrijheid brengt verplichtingen met zich mee, spelregels. Als nieuweling liep ik tijdens de jaarwisseling een dienst mee met de Wijkse agenten. Al bleef het in Wijk relatief veilig en gezellig, niet ver van ons was het haast oorlog. Dit heeft me aan het denken gezet. 62% van de Nederlanders en ook de Tweede Kamer is voor een verbod op knalvuurwerk. Ik inmiddels ook." Ze gaat zich dan ook met buurgemeenten inzetten voor een landelijk en later Europees verbod op knalvuurwerk.

Aandacht was er ook voor de vele activiteiten in de gemeente, zoals de Wijkse Dienst, het Vikingschip, de Verbonden Buurt, de inzameling voor de Voedselbank, de kerstmarkt van het Revius voor het Droomhuis en Jong Wijk in Beweging. En dan zijn er nog de nodige culturele evenementen. Muziekvereniging Excelsior bestaat 130 jaar, Harmonie Concordia 120 jaar en het Kersenfestival 20 jaar. "We mogen ons gelukkig prijzen dat we in zo'n prachtige omgeving werken, wonen en verblijven. We staan hier letterlijk op de schouders van onze voorouders en mogen daar de vruchten van plukken." Iris Meerts hoopt de inwoners te ontmoeten, op straat, in het Huis van de Gemeente, bij verenigingen of waar dan ik. "Soms zal ik spontaan verschijnen, maar nodigt u mij ook gerust uit."

Na het voorlezen door de burgemeester van het gedicht 'Boodschappenlijkstje' van stadsdichter André van Zwieten, dat hij in januari 2018 schreef, sloot de stadsdichter het officiële deel spectaculair af. Na het voorlezen gooide hij zijn 'boodschappen' letterlijk de zaal in. Na een toost op het nieuwe jaar kon nog worden nagepraat. De muziek werd deze avond verzorgd door Chasin' Fingers

De Wijkse brandweermannen
Ook de carnavalsverenigingen waren vertegenwoordigd
De eerste Nieuwjaarstoespraak van burgemeester Iris Meerts
Stadsdichter André van Zwieten gooit zijn 'boodschappen' de zaal in
Toespraak van burgemeester Iris Meerts
Veel belangstelling voor de Nieuwjaarsbijeenkomst
Chasin' Fingers
advertentie
advertentie