Lonneke Noteboom
Lonneke Noteboom Wes Janssen

De wereld rond: Lonneke Noteboom in Kenia

6 januari 2020 om 18:06 Mensen

WIJK BIJ DUURSTEDE ,,Tussen kerst en oudjaarsavond staat bij ons thuis op de Achterstraat standaard de Top 2000 aan, een enorm gezellige bedoening. Dit jaar kwam het nummer Africa van Toto op de 11e plek terecht. Ik weet nog dat Africa in een Amsterdamse kroeg gedraaid werd toen ik net wist dat ik tijdens mijn bachelor (Internationale betrekkingen en Sociologie aan University College) voor een half jaar naar Zuid-Afrika mocht om daar ontwikkelingssamenwerking te studeren. Ik stond uitgelaten mee te zingen in de kroeg. Dit enthousiasme ben ik sindsdien niet meer kwijtgeraakt, met een master in African Development in Londen als gevolg.

Inmiddels werk ik nu zo'n 3,5 jaar bij FMO, de Nederlandse ontwikkelingsbank, waar ik kijk naar innovatieve oplossingen om meer ondernemers, vrouwen en vluchtelingen in ontwikkelingslanden van financiële middelen te voorzien. Voor mijn werk kwam ik in verschillende Afrikaanse landen, echter steeds voor een korte periode. Te kort naar mijn idee. En dus begon ik een persoonlijke lobby binnen FMO om voor een half jaar in Kenia te werken; met succes! Vanuit Nairobi heb ik het afgelopen half jaar gekeken hoe FMO in samenwerking met lokale partijen, boeren meer toegang kan geven tot de financiële middelen die ze nodig hebben om de juiste zaden, materialen of irrigatiesystemen aan te schaffen en daarmee de productie te verhogen."

GASTVRIJ ,,Tijdens het werk heb ik veel van het land kunnen zien. Van de tropische kust, tot de grillige top van Mount Kenya en de uitgestrekte savannes waar ik met kloppend hart stond te kamperen tussen de leeuwen en hyena's. Onbeschrijfelijk mooi (en doodeng). Naast het genieten van de natuur gaven deze zes maanden ook de mogelijkheid om te reflecteren over werken in Kenia: hoe kan je samenwerken, echt sámen werken, zonder afhankelijkheid te creëren of ongelijkheid te onderstrepen? Hoe zorg je dat wat je doet, past in de Keniaanse context, aansluit bij de behoeften van de mensen en niet dupliceert wat andere (lokale) organisaties al doen? Dit zijn vragen die je van achter je bureau in Den Haag of de eettafel in Wijk bij Duurstede niet beantwoord krijgt. Al moet ik eerlijk zeggen dat ik na zes maanden Kenia de volledige antwoorden nog steeds niet kan geven. Wel ben ik veel meer bewust van wat er speelt, hoe de samenleving daar in elkaar zit, maar vooral ook de geweldige warmte die er in dit land te voelen is. En dat gaat een stuk verder dan de lekkere Afrikaanse zon! De warmte zit hem ook in de gastvrijheid (ik was welkom bij elke familiebijeenkomst van mensen die ik nog maar net kende), saamhorigheid en ondernemingslust. Het land bruist en leeft! Natuurlijk zag ik de uitdagingen waar de mensen voor staan, maar vooral ook de manieren waarop ze daar iets aan proberen te doen. En daar blijf ik graag aan meewerken.

Terug in Nederland waardeer ik weer nieuwe dingen: de gezellige straatjes van Nederlandse steden waar ik elk uur van de dag kan rondlopen, de fiets en het openbaar vervoer, de Albert Heijn, auto's die zich aan de regels houden; dat soort dingen. En toch zal de Afrikaanse warmte me blijven trekken en hoop ik er ook dit jaar snel terug te zijn. Tutaonana tena zou ik in Swahili zeggen. Oftewel, tot ziens!"

Afbeelding
advertentie
advertentie