OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA Stichting Kinderprojecten Tanzania

Stichting Kinderprojecten Tanzania stopt

3 januari 2020 om 10:23 Maatschappelijk

WIJK BIJ DUURSTEDE In 2006 stopte Hans Huisman met zijn huisartsenpraktijk. Geen reden voor deze actieve Wijkenaar om het rustig aan te gaan doen, want hij bleef als waarnemend arts actief, onder andere in gevangenissen. Maar ook startte hij Stichting Kinderprojecten Tanzania op. Nu ziet hij zich genoodzaakt te stoppen omdat het vanwege zijn gezondheid niet meer gaat om het land jaarlijks te bezoeken. Langs deze weg wil hij alle mensen die betrokken zijn geweest bij het project en gedoneerd hebben bedanken.

Ali van Vemde

De liefde voor Tanzania is ontstaan door een medewerkster die vertelde dat Tanzania zo'n prachtig land is. Hij maakte er sindsdien diverse reizen naar toe. Het idee om daar daadwerkelijk iets te gaan doen voor de bevolking ontstond tijdens een nascholingscursus voor Nederlandse huisartsen. Dit mondde uit in een mooi lokaal initiatief dat 13 jaar lang werd gesteund door vele Wijkenaren. Bij zijn pensionering vroeg hij de mensen die iets wilden geven om een donatie voor de stichting.

MRADI WA WATOTO Hans Huisman: "Ik heb besloten om te kiezen voor projecten die bestaansrecht hebben. Betere scholing leidt tot meer zelfredzaamheid en daarom is er voor gekozen om onderwijsprojecten te steunen. Om goed overzicht te houden zijn slechts enkele projecten gesteund.. Zowel de initiatiefnemers als eigenaren kennen we goed en zijn zeer betrouwbaar gebleken. Met onze stichting hebben we drie projecten gesteund: een pre-school in Baodawish, Ewon'gon Secondary School in de regio Kilamanjao en. Stichting Dinka in Arusha." Deze projecten zijn niet afhankelijk van donaties. In de afgelopen jaren zijn een aantal mooie dingen verwezenlijkt, zoals een toiletgebouw en een scheikundelokaal.

PROJECTEN Een van de projecten, Stichting Dinka in Arusha, is opgericht door een echtpaar, waarvan zij Nederlands is en hij een Nederlands sprekende Tanzaniaan. Zij nemen kinderen op uit weeshuizen en deze kinderen krijgen hier onderwijs. Met het geld van Mradi Wa Watoto (kinderprojecten) zijn hier onder andere watertanks en meubels gerealiseerd. Er wordt hard aan gewerkt om meer betalende kinderen op de school te krijgen, zodat er nog meer verbeterd kan worden en nog beter onderwijs kan worden gegeven. Ook de pre-school in Basodawish doet het goed. De armoede is groot in deze omgeving. Er wordt geleefd van de opbrengst van het land en dat is niet veel. De kinderen zijn vaak ondervoed en daarom is er op de school een maaltijdvoorziening. De school wordt beheerd door de Lutherse kerk. De onderwijzers krijgen alleen geld dat bij collectes in de kerk is ingezameld. De leerkrachten en hulpkrachten kregen van Stichting Kinderprojecten Tanzania tweemaandelijks een bijdrage. Ook zijn er leermiddelen aangeschaft. Heel belangrijk is ook het toiletgebouw dat er is gekomen. Hans Huisman: "Dit was heer erg nodig om de verspreiding van besmettelijke ziektes tegen te gaan, ziektes die via ontlasting worden overgedragen." Daarnaast is er steun gegeven aan de Ewon'gon Secondary School in de regio Kilamanjaro. Zeker voor Masai heel belangrijk. Dit nomadische volk trekt door het land en kinderen gaan vaak niet naar school. Sommigen worden landbouwer, in dat geval gaan de kinderen wel naar school. Hier is een scheikunde- en natuurkundelokaal gerealiseerd en zijn bedden gekocht. Stuk voor stuk mooie projecten en dankzij de stichting Kinderprojecten Tanzania kon er net iets meer worden gedaan voor de lokale bevolking.

JAARLIJKSE REIS Ieder jaar bezocht Hans Huisman de projecten die door de stichting zijn gesteund. Deze reizen werden door hem zelf bekostigd. Nu het om gezondheidsredenen niet meer gaat om deze projecten te bezoeken, heeft hij de beslissing moeten nemen er mee stoppen. Het laat wel een gat vallen. "Doordat mijn gezondheid achteruit gaat, heb ik al veel moeten opgeven. Ik ga dit heel erg missen, het is zo'n prachtig land." Mede door de trouwe bijdragen van de donateurs hebben leerlingen in Tanzania onderwijs kunnen volgen en is de kwaliteit van het onderwijs verbeterd. Huisman: "De trouw van onze sponsoren is indrukwekkend en heel inspirerend. Een hele groep mensen, instellingen en bedrijven hebben maandelijks hun bijdrage gegeven. Ik wil hen bedanken voor het vertrouwen dat ze in me hebben gesteld. Daar ben ik erg dankbaar voor." Ook bedankt hij het bestuur, dat zich met hem heeft ingezet om de kinderen in Tanzania te steunen. Inmiddels is het innen van het sponsorgeld gestopt. De website is nog tot februari online.

Tijdens het bezoek in 2013
advertentie
advertentie