Actiegroep 'GEEN windpark Goyerbrug
Actiegroep 'GEEN windpark Goyerbrug Kuun Jenniskens

Commotie over windpark Goyerbrug

31 december 2019 om 15:21 Overig

WIJK BIJ DUURSTEDE Aan het eind van het jaar kijken we terug op wat er in het nieuws was. Een van de onderwerpen die de gemoederen bezig hield was de aankondiging van de gemeente Houten dat Windpark Goyerbrug er komt. Dit stuitte op nogal wat verzet.

Ali van Vemde

In februari in deze krant een gesprek met Ruben Berendts van Blue Bear Energy. Er werd gesproken over de locatie, de geluidsoverlast, de gevolgen voor de natuur, de zorgen over zichtlijnen. Berends: "De urgentie is groot, de vraag om energie is groot en nietsdoen staat in geen verhouding tot de gevolgen. We moeten alles op alles zetten, isoleren, zonnevelden, windparken op zee, aan land. We hebben de luxe niet om voor het een te kiezen en het ander links te laten liggen."

In maart maakt wethouder Hans Marchal bekend het verzet tegen Windpark Goyerbrug te staken. Na een gesprek met gedeputeerde Pim van den Berg en wethouder Hilde de Groot in Houten: "Het is verspilde energie en een verspilling van gemeenschapsgeld. Als de gemeente Houten nee zegt, dan kan de provincie het overnemen." Dit leidt tot een overvolle tribune bij de Avond van de Raad op 5 maart. Een actiegroep in gele t-shirts met de tekst 'GEEN windpark Goyerbrug' is zeer teleurgesteld dat juridische wegen om het tegen te houden, niets uit zullen halen. "Onze mening doet er in feite niet toe."

Inmiddels heeft het College van B&W in Houten een omgevingsvergunning verleend voor Windpark Goyerbrug. Naar verwachting kan in 2021 worden begonnen met de bouw van de vier windturbines.

advertentie
advertentie