Creatief bezig zijn bij Kunst en Zorg
Creatief bezig zijn bij Kunst en Zorg Wijks Atelier

Kunst en Zorg bij Wijks Atelier voor mensen met beginnende geheugenproblemen

24 december 2019 om 10:36 Overig

WIJK BIJ DUURSTEDE Vorig jaar is het Wijks Atelier, in samenwerking met de gemeente en Rotary Wijk bij Duurstede, gestart met de cursus 'Kunst en Zorg'. Een cursus speciaal voor mensen waarbij het geheugen wat achteruit gaat. In kleine groepen gaan de deelnemers aan de slag, waarbij ze zelf bepalen wat ze willen gaan doen. Of dit nu tekenen, schilderen, boetseren of beeldhouwen is. Zij worden hierbij begeleid door praktiserende kunstenaars/docenten en vrijwilligers.

Ali van Vemde

De cursus 'Kunst en Zorg' wordt nu een jaar gegeven en het bestaansrecht is inmiddels bewezen. Aan tafel met Janneke van Tilburg van het Wijks Atelier, docent Olga Bohnsack en vrijwilligers Don van Baarda en Michette Palmen van Rotary Wijk bij Duurstede praten we over het eerste cursusjaar. "Het is een moeilijk te bereiken doelgroep," zegt Janneke. "Daarom moet dit ook in het collectieve geheugen van Wijk komen. Het is belangrijk dat mensen weten dat Kunst en Zorg er is. Gelukkig hebben we een dementievriendelijke gemeente en krijgen we steun van de gemeente, ook voor komend jaar is financiële steun toegezegd." Olga is een van de docenten die de cursus begeleidt. "De mensen die bij Kunst en Zorg komen moeten nog vrij mobiel zijn. Het is echt bedoeld voor mensen met beginnende geheugenproblemen, maar ook voor mensen met NAH (niet aangeboren hersenletsel). We werken in kleine groepjes van vier tot zes personen, zodat we alle deelnemers de aandacht kunnen geven die ze nodig hebben." Don en Michette ondersteunen Kunst en Zorg vanuit de Rotary. Zij zorgen eventueel voor het vervoer, zetten koffie en thee en begeleiden waar nodig. Don doet ook zelf mee. "Dat wekt discussie op. Zo praten we over elkaars werk en die interactie is leuk." Een aantal van de cursisten heeft in het verleden ook al iets met kunst gedaan. In de loop der jaren verwatert dat vaak. Als het nu weer wordt opgepakt geeft dat herkenning en komt het plezier hierin weer terug. In het begin horen ze vaak: "ik kan het niet," maar dan worden er toch prachtige dingen gemaakt. "Het is goed voor je eigenwaarde en je zelfvertrouwen. Zo hoef je niet bezig te zijn met je vergeetachtigheid. Samen koffie drinken, naar elkaars werk kijken en erover praten maakt dat ze blij weer naar huis gaan."

DOELGROEP Het is belangrijk dat veel mensen weten van Kunst en Zorg. De komende jaren zal de vergrijzing in Wijk bij Duurstede in een snel tempo toenemen. Zo is 'Kunst en Zorg' onder andere onder de aandacht gebracht bij huisartsenpraktijken, Abrona en het Mantelzorg steunpunt. Het is aan de mantelzorgers om het initiatief voor inschrijving te nemen. Zij mogen ook komen kijken en een kopje koffie meedrinken. Iedere maandagochtend wordt de cursus gegeven n het Feuniksgebouw. De praktijk laat zien dat de mensen doorgaan, ook na het blok van tien lessen. De docenten en vrijwilligers hebben affiniteit met deze doelgroep. "Het is belangrijk ze in hun waarde te laten en geduld te hebben. Olga: "En vooral ook positief blijven, ook als ze er even geen zin in hebben. We willen op hun level meedenken en ze niet laten vallen." Janneke vult aan: "Het is de kunst van het verleiden. Ze mogen hier doen wat ze zelf leuk vinden. Daarom zijn we ook zo blij met de hulp van de Rotarians, zij hebben, met hun medische achtergrond, begrip van het ziektebeeld."

Aanmelden kan via wijksatelier.nl Kunst en Zorg is iedere maandag (behalve in de vakantie), tweeënhalf uur lang. Dankzij de gemeentelijke subsidie kan Kunst en Zorg worden aangeboden voor € 75,- per tien lessen.

advertentie
advertentie