Participatiewet: plaatselijke initiatieven versterken

24 december 2019 om 09:03 Overig

WIJK BIJ DUURSTEDE De Participatiewet werkt in Wijk bij Duurstede. Sinds de invoering van deze wet vonden meer bijstand- Wijkenaren een arbeidsplaats. Wethouder Willem Joustra: "In Wijk hebben we veel netwerken vanuit de kerken, sportverenigingen en andere partijen die graag mensen helpen. Dat is de menselijke maat van participatie. Met Stichting Binding en Loket Wijk kunnen we snel aansluiten bij activiteiten die uit de samenleving komen. Daarom wil ik plaatselijke initiatieven versterken. Mensen met een bijstandsuitkering en een grote afstand tot de arbeidsmarkt help je het best in de buurt."

Eens in de vier jaar maken de gemeenteraden van de gemeenten Bunnik, De Bilt, Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede en Zeist afspraken over de uitvoering van de Participatiewet in onze regio. Het doel is om mensen te helpen mee te doen in de samenleving. Door bijvoorbeeld het doen van vrijwilligerswerk of een betaalde baan. Wethouder Joustra: "Het lukt in onze gemeente, omdat we dit zoveel mogelijk lokaal organiseren. Participeren is voor mij een ander woord voor meetellen. Dat doe je vooral dichtbij huis, in je eigen woonplaats dus."

WIJKSE 50+ RE-INTEGRATIE EN ACTIVERINGSPROJECT LEVERT RESULTAAT OP Een voorbeeld van lokale activering is het 50+ project. De afgelopen maanden voerde de gemeente het Wijks 50+ re-integratie en activeringsproject uit. Vijftigplussers uit onze gemeente die al langere tijd een uitkering hebben, zijn geholpen. Of richting betaald werk, of richting vrijwilligerswerk of andere vormen van sociale activering. Een coach van de Regionale Sociale Dienst verzorgde trainingen en hield individuele gesprekken met de deelnemers. En met succes! Dit project werpt zijn vruchten af. Meer dan een derde van de deelnemers heeft een betaalde baan gevonden.

advertentie
advertentie