Afbeelding
Marije Koopmans

Team Verhoef | BLOG 21: Draai

5 december 2019 om 10:39 Overig

Na een kleine anderhalve week in Marokko, beginnen we te wennen. Aan het land, aan de gewoonten, aan de tegenstellingen en aan de soms onvoorstelbare situaties. Dingen die we zien en meemaken verschillen, ondanks dat er ook overeenkomsten zijn, veelal van wat we in Nederland gewend zijn. Het leven hier is voor velen niet makkelijk of zelfs hard. Dat staat in contrast met de welvarendheid die er voor sommigen is. De natuur is prachtig divers en biedt eindeloze vergezichten, maar ligt ook vol afval. In de steden zijn er winkels in gebouwen, maar daarbuiten wordt koopwaar aangeboden vanuit schuren, een geïmproviseerd kraampje met plastic zeil, vanaf een kleed of een kar waar iemand mee rondloopt. Er rijden allerlei soorten auto's, maar ook verplaatsen mensen zich lopend, op fiets of brommer, met paard en wagen, per ezel, met taxi of bus die langs de weg stopt op elke plek waar iemand in of uit wil stappen. Zoals een local het verwoordde: "Een eenzijdig Marokko bestaat niet." Inmiddels, enkele dagen na die uitspraak, bevestigt dat onze beleving. 

Na Larache, Meknès, Mohammedia, Rabat, Casablanca en Essaouira zijn we vanochtend vertrokken richting Marrakech. We verblijven er op een camping net buiten de stad. Bij Meknès hebben we in de stad overnacht, maar daarna hebben we steeds een camping buiten de stad gekozen als slaapplek en zijn we met het openbaar vervoer of taxi naar de te bezoeken stad gereisd. In de steden is veel dynamiek en het is prettig daar aan het einde van de dag afstand van te nemen en in meer rust de nacht door te brengen en de nieuwe dag te beginnen. Daarnaast is het leuk om de trein of taxi te nemen en ook dat aspect van dit land te leren kennen. 

Het nemen van de trein komt overeen met zoals dat in Nederland gaat. Kaartje kopen, naar het juiste perron en de trein in. Met het verschil dat het kaartje al een keer gecontroleerd en geknipt wordt bij het betreden van het perron. De taxi is anders. Het nemen van een taxi is in Marokko een gangbare manier van vervoer, die veel goedkoper is dan in Nederland en een makkelijke manier om op de juiste plek te komen. Er bestaat een petit taxi, waar maximaal drie mensen in vervoerd mogen worden. Wij nemen de grotere taxi, waar ruimte is voor zes passagiers. Eigenlijk is er slechts ruimte voor vier passagiers, maar de regels zijn soepel. Dan kan het zo zijn dat wij met z'n vieren op de achterbank zitten en twee mensen op de passagiersstoel voorin. 

Terug naar de Mabo, die ons op dit moment door een mooi natuurgebied vervoert. Om ons heen zien we droge vlaktes met hier en daar wat groen, in de verte liggen bergen. We kijken uit naar Marrakesh, waar we morgen een bezoek aan brengen. Vanmiddag vullen we met het doen van boodschappen, een wasje draaien, lezen en relaxen bij het zwembad op de camping. Deze dingen kunnen doen, ervaren we hier als een grote luxe, wat enig gewetensconflict en bewustwording oplevert. Het streven is een manier te vinden de vele dingen die we zien en doen naast elkaar te laten bestaan. Hoewel dat af en toe ook schuurt. Het reizen door Marokko ervaren we als een uniek deel van onze reis, met nieuwe inzichten. We genieten van waar we zijn, waar dat ook is. Soms duizelt het, maar we hebben onze draai gevonden.


__ 
Beleef op YouTube (www.youtube.com/teamverhoef) en Instagram (www.instagram.com/team_verhoef) mee hoe we ons 'normale' leven een jaartje onderbreken. Je kunt volgen waar in Europa we zijn en wat we meemaken. 

advertentie
advertentie