Alex Cortenbach (st. Binding), Liesbeth de With (Vluchtelingenwerkgroep) en projectleider Willeke Colenbrander
Alex Cortenbach (st. Binding), Liesbeth de With (Vluchtelingenwerkgroep) en projectleider Willeke Colenbrander Ali van Vemde

Binding start project WEMATCH: training en coaching voor vrouwelijke nieuwkomers

5 december 2019 om 10:59 Overig

WIJK BIJ DUURSTEDE In januari start het programma WEMATCH in de gemeente. Dit participatieprogramma helpt vrouwelijke nieuwkomers bij het zoeken en vinden van (vrijwilligers)werk of een studie. Hierbij worden cultuur en presentatie ingezet als hulpmiddel. De deelnemers worden gekoppeld aan een buddy. Inwoners die het leuk vinden om nieuwkomers in de gemeente welkom te heten, hen te leren kennen en te helpen om hen hun weg te laten vinden kunnen zich aanmelden via Stichting Binding.

Ali van Vemde

Onder andere de Gemeente Wijk bij Duurstede, Stichting Binding en de vluchtelingen werkgroep Wijk bij Duurstede werken hierin samen met projectleidster Willeke Colenbrander van KunstenHuis De Bilt-Zeist. Ook wordt samenwerking gezocht met verschillende partijen in de Wijkse samenleving, zoals bedrijven uit de regio en inwoners.

NIEUWE WET INBURGERING WEMATCH is alvast een voorbereiding voor de uitvoering van de nieuwe inburgeringswet. Deze zal ingaan op 1 januari 2021. In dit nieuwe stelsel krijgt de gemeente de regie over de inburgering. Zo worden nieuwkomers vanaf het begin goed begeleid en kunnen ze al snel meedoen in de samenleving, het liefst via betaald werk. De gemeente is verantwoordelijk voor het welzijn van hun burgers en heeft concrete taken op het gebied van welzijn, werk, inkomen en gezondheid.

VROUWEN VAKER UIT BEELD Het project richt zich met name op vrouwen, omdat het voor hen vaak moeilijker is om te integreren. Bij een gemengde groep laten vrouwen zich al snel ondersneeuwen. Projectleider Willeke Colenbrander: "Wij willen cultuur als middel gebruiken om de integratie soepeler te laten verlopen en hen wegwijs te maken, zodat zij de weg vinden naar vrijwilligers- of betaald werk." Alex Cortenbach van Stichting Binding: "Het grote voordeel hier is dat we allemaal in één gebouw zitten, zowel de gemeente, de Vluchtelingen Werkgroep en Stichting Binding. Zo hebben we korte lijntjes en dat werkt efficiënt en plezierig." WEMATCH richt zich specifiek op vrouwen, maar ook de mannen worden niet vergeten. Ook in andere plaatsen begeleidde Willeke WEMATCH en het bleek een succes. Willeke: "Het project komt vanuit het KunstenHuis Zeist/De Bilt en is gestart omdat de arbeidsparticipatie achter bleef. Wij geloven in de kracht van cultuur. Door middel van theateroefeningen worden vrouwen wegwijs gemaakt. Het gaat bijvoorbeeld over bewegen; hoe zet je je lijf in. Door een andere houding voel je je al meer zelfverzekerd. Ook oefenen we met iets simpels als elkaar een hand geven; in het land van herkomst is dat niet altijd vanzelfsprekend. Het is voor deze vrouwen vaak moeilijk om Nederlanders te ontmoeten en daar worden ze onzeker van. Wij gaan kijken hoe je daar mee om kan gaan. Door middel van theater kunnen we situaties naspelen en deze vrouwen zo op weg helpen. Zo kunnen technieken van het theater worden gebruikt om mensen in hun kracht te zetten." Willeke geeft als voorbeeld: als je zegt 'Ik ben vrachtwagenchauffeur" klinkt dat heel anders dan 'Ik heb geen werk."

BUDDY Om deze vrouwen hiermee te helpen krijgen zij een buddy die hen kan helpen bij het verbindingen maken naar de Wijkse samenleving. Zo komt er wederzijds begrip en kunnen deze vrouwen ook een bijdrage leveren aan de Wijkse samenleving. De eerste periode dat ze in Nederland zijn wordt alles geregeld. Langzamerhand moeten ze dit allemaal zelf gaan doen en komt er heel wat op ze af. De buddy kan hen daarbij helpen, bijvoorbeeld door samen een CV te maken. In het land van herkomst hebben deze vrouwen vaak al een baan gehad. Maar behalve het zoeken naar een baan komt er veel meer bij kijken, waaronder kinderopvang. Het is niet de bedoeling dat de buddy de taken overneemt, maar het echt samen gaat doen met de nieuwkomer.

START PROJECT Op 23 januari is de kick-off van het project met een leuke presentatie. Vrouwen die het traject al gevolgd hebben vertellen wat het project voor hen heeft betekend. Vrouwen gaan zich presenteren en vertellen wat ze kunnen en willen. Een mooie gelegenheid om te netwerken. Daarna begint de training. Willeke Colenbrander en Alex Cortenbach vertellen: "We willen nu dan ook mensen vinden die buddy willen worden. Het gaat om een half jaar, waarbij de buddy een dagdeel per week beschikbaar is. Zij gaan met z'n tweeën een team vormen en samen aan de slag. Gebleken is dat ook buddy's er veel van leren, ook voor hen is het leuk en vooral leerzaam." In de praktijk is gebleken dat er van alles kan: recepten uitwisselen, samen eten, muziek, dansen, maar ook een verjaardag vieren.

Zowel vrouwelijke als mannelijke buddy's mogen zich aanmelden. Dit kan via wematch@stichting-binding.nl

advertentie
advertentie