Jelle Feddema (rechts) met een groep cursisten
Jelle Feddema (rechts) met een groep cursisten Ali van Vemde

Al 35 jaar cursus houtsnijwerk in het Dorpshuis

3 december 2019 om 10:41 Overig

LANGBROEK Al vanaf 1984 geeft Jelle Feddema de cursus houtsnijwerk in het Dorpshuis. Iedere donderdagavond is hij er met de cursisten te vinden; verschillende mensen met een gezamenlijke hobby: houtsnijden. De jongste cursist is 17 jaar, de oudste is 81 jaar. Het is een gezellige club mensen en er wordt secuur gewerkt.

Ali van Vemde

Jelle Feddema vertelt dat het een uit de hand gelopen hobby is. "In 1983 kwam ik na een rugoperatie thuis te zitten. Ik ben begonnen met houtsnijden bij een oud baasje in Driebergen. Al snel ben ik het zelf gaan doen." Jelle zat in het bestuur van de activiteitencommissie bij het Dorpshuis, waar hij 30 jaar vrijwilliger is geweest. Naast het houtsnijwerk biljart hij ook graag in het Dorpshuis op dinsdag en donderdag. Hier zette hij 35 jaar geleden de cursus houtsnijden op poten. Het houtsnijden is een beetje in de vergetelheid geraakt, maar een kijkje bij de cursus laat al snel zien hoe in een ontspannen sfeer de mooiste dingen worden gemaakt. Allemaal aandachtig bezig met een Stanley-mesje, maar toch is er ook voldoende tijd om gezellig met elkaar te kletsen. Die aandacht voor hun werk en de belangstelling voor elkaar, maakt het tot zo'n bijzondere cursus.

EIGEN KEUZE Iedere cursist is met zijn of haar eigen werk bezig. Jelle is bezig met het maken van sterretjes nu de kersttijd in aantocht is. "Veel is er niet voor nodig," vertelt hij. "We werken hier alleen met lindehout. Ik heb 13 mappen met zo'n 300 voorbeelden, maar een eigen ontwerp mag natuurlijk ook. De cursisten bepalen zelf wat ze gaan maken." Met speciale dunne mesjes wordt er gewerkt. Het inkopen van het hout doet Jelle zelf. Hij schuurt de plankjes glad, waarna ze worden ingesmeerd met behangplaksel. Hier wordt het patroon opgeplakt. Als de cursisten dat willen zet hij de werken ook in elkaar. Hiervoor vraagt hij een kleine bijdrage. De cursisten vertellen enthousiast wat ze allemaal hebben gemaakt. Klokken, theedozen, kapstokken, dienbladen, nachtkastje, lepeldozen, stoven, bijzettafels, klerenhangers of een arrenslee, het komt allemaal voorbij. In de zomer staat Jelle met zijn houtsnijwerk op de Veluwse Markt in Barneveld.

GEZELLIG Houtsnijden is ook prima thuis te doen. Sommige cursisten gaan dan ook thuis verder, maar ze blijven wekelijks komen op de cursusavond. "Dat is vooral leuk vanwege het contact. En we leren ook van elkaar. Er is respect naar elkaar, iedereen praat met iedereen. Het is werk waar wel wat geduld voor nodig is. Dan is het fijn als je tussendoor ook even gezellig met elkaar kan praten en een kopje koffie kan drinken."

Deze cursus is bijna ten einde. Op 12 december is de laatste les van dit jaar. Op donderdag 9 januari, om 19.30 uur,  begint er weer een nieuwe cursus. Velen zijn er al jaren, maar voor nieuwe cursisten is ook nog plaats. "Het zou leuk zijn als nieuwe mensen zich aanmelden," zegt Jelle. "Het sterft toch een beetje uit. In deze provincie ben ik nog de enige die deze lessen geeft."Een cursus bestaat uit 12 lessen. Voor € 5,- per les inclusief materiaal. Ook leren hoe je de mooiste dingen kunt maken, meld je dan aan bij Jelle Feddema, telefoon 06 26925667 of kijk op de website van het Dorpshuis Langbroek.

advertentie
advertentie