Afbeelding
HDSR

Stikstof geeft geen vertraging Sterke Lekdijk

24 november 2019 om 11:16 Politiek

WIJK BIJ DUURSTEDE Omdat de stikstofuitspraak van de Raad van State grote gevolgen heeft voor aanleg van wegen en de bouw van woningen, is de vraag of er ook gevolgen zijn voor het dijkverzwaringsproject van Hoogheemraadschap De stichtse Rijnlanden. ,,Voor het project Sterke Lekdijk wordt om deze reden geen uitstel verwacht”, aldus woordvoerder Marc Wessels.

door Kuun Jenniskens

Vanuit het kabinet wordt een noodwet ingesteld, die ervoor zorgt dat dijkversterkingsprojecten doorgang kunnen vinden, zo legt Wessels uit. ,,Er wordt 250 miljoen euro vrijgemaakt om stikstofuitstoot bij deze projecten te compenseren met natuur”.

Het project Sterke Lekdijk gaat over het verzwaren van de 11 kilometer lange dijk tussen Amerongen en Wijk bij Duurstede.

Wel is er extra onderzoek nodig om het vrijkomen van stikstof tijdens de bouw zoveel mogelijk te beperken. ,,Het project Sterke Lekdijk zal extra onderbouwend onderzoek uitvoeren om de hoeveelheid stikstof die vrijkomt door de aanleg en de verbetering van de dijk aan te tonen”, zegt Wessels. 

Daarnaast wordt er zorgvuldiger gekeken naar de duurzaamheid van  technieken en materialen: ,,Het project anticipeert met de aanbestedingsvorm innovatiepartnerschap op het advies van de commissie Remkes: kijk naar innovatieve technieken en materialen.”

advertentie
advertentie