Met elkaar in gesprek tijdens de dialoogavond
Met elkaar in gesprek tijdens de dialoogavond Ali van Vemde

Revius leerlingen praten mee tijdens dialoogavond

20 november 2019 om 14:21 Overig

WIJK BIJ DUURSTEDE Op een ontspannen manier gespreksleider zijn in een dialoog/gesprek over een bepaald onderwerp. Vijftien leerlingen van Havo4 nemen deel aan een opleiding tot dialoogbegeleider. Op 14 november waren ze er bij in het Revius om mee te praten over het thema 'elkaar zien' en zo ervaring op te doen. Het werden boeiende gesprekken.

Ali van Vemde

De avond stond in het teken van de jaarlijkse landelijke dialoog 'In verbinding met elkaar'. Na de moord op Theo van Gogh bleek hieraan behoefte te zijn. Luisteren naar elkaars verhalen zonder te oordelen en je verbonden voelen met anderen, daar gaat het om bij de dialoogavond. De avond begon met een voorstelronde aan verschillende tafels. Iedere tafel wordt begeleid door een gespreksleider. Aan de hand van kaarten die gekozen konden worden werd hier een persoonlijk verhaal bij verteld. Daarna kreeg ieder de gelegenheid om te vertellen wat 'elkaar zien' voor jou betekent. Of dit nu een bijzondere ontmoeting met een buurvrouw is of een wandeling met zomaar iemand in de sneeuw. Daarna kreeg ieder even de gelegenheid om verder te dromen en daarover te vertellen. De avond eindigde met de vraag wat iedereen gaat doen met het thema 'elkaar zien'. Na vele mooie gesprekken bleek dat alle deelnemers op hun eigen wijze de avond als zeer positief, interessant en boeiend hebben ervaren.

DIALOOG De leerlingen van het Revius die de opleiding tot dialoogbegeleider volgen, gaan zelf volgend voorjaar aan de slag als gespreksleider. In oktober begonnen ze met een eerste kennismaking met de rol van gespreksleider, dialoog uitleg en de kennismaking met de vrijwilligers. In december komen de toekomstige gespreksleiders nog een keer bij elkaar om over luister- en vraagtechnieken te praten. Op 6 februari zijn ze zelf de gespreksleider van een tafel. Na afloop ontvangen ze een uniek certificaat van Nederland in Dialoog. Op deze dialoogavond hebben ze alvast ervaring op kunnen doen.

MOOIE DROMEN Verrassend was de openheid; de mooie persoonlijke verhalen en de manier waarop zij in het leven staan. Gespreksleider Willemien liet zien hoe je door goed te luisteren gericht vragen kunt stellen en zo een mooi gesprek tot stand kan brengen. Zo vertelden verschillende leerlingen hun persoonlijke verhaal, onder andere over de liefde voor paarden en de klik die ze daarbij voelde bij haar inmiddels overleden buurvrouw. Of over de droom om schrijfster te worden en anderen te raken met jouw boek. Of skiën vanaf de top van de Mont Blanc als enige skiër en dan als het ware zweven over de sneeuw. En zo waren er nog meer mooie dromen. Als laatste werd de droom wat dichterbij getrokken. Hoe kun je je droom realiseren? In deze groep werd vooral de relaxte sfeer gewaardeerd. Het gevoel hebben dat mensen ook echt naar je luisteren en zich interesseren voor wat jij doet. Het is belangrijk dat je mag zijn wie je bent.

Zo leren de leerlingen nieuwsgierig te zijn naar verhalen van anderen en hun oordeel te parkeren. Laat ieder in zijn of haar waarde en ga in gesprek. Als iedereen dat doet in plaats van alleen maar te discussiëren en elkaar te veroordelen, wordt de wereld een stukje mooier.

advertentie
advertentie