Remco Liefting van 3Dkanjers geeft uitleg
Remco Liefting van 3Dkanjers geeft uitleg Ali van Vemde

De Toermalijn bouwt 3D printer

19 november 2019 om 15:00 Onderwijs

COTHEN Een bijzonder moment bij De Toermalijn. Hier was de kick off van de 3D printer. Remco Liefting van 3Dkanjers kwam langs op de school om te vertellen over het bouwen van de 3D printer en vooral ook wat je er allemaal mee kan maken. Plannen om er mee te gaan werken zijn er volop bij De Toermalijn!

Ali van Vemde

Niet zomaar aan het werk met een 3D printer, maar vooral ook het ontdekken hoe deze werkt, dat is de insteek. 3Dkanjers richt zich op de leerkracht en de leerlingen. In hun eigen school- en leefomgeving wordt technologie aan kinderen aangeboden. Niet alleen belangrijk voor nu maar zeker ook voor de toekomst. Leerkracht Peter van de Brandhof: "Nu gaan de kinderen van groep 7 en 8 in groepjes van acht tot twaalf kinderen aan de slag. Tot aan de voorjaarsvakantie denken we hiermee bezig te zijn. Dan komt 3Dkanjers terug om uitleg te geven over de werking. En dan willen we er ook echt mee gaan werken. Er is zoveel mogelijk. Niet alleen het printen van voorwerpen, maar ook de PR en marketing komt daarbij aan bod. Denk aan het maken van dingen die op school nodig zijn, het maken van flyers om dingen te kunnen verkopen en ga zo maar door. De mogelijkheden zijn eindeloos. We willen de 3D printer echt functioneel gaan inzetten bij de lessen."

ALLES IS MOGELIJK Remco Liefting vertelde eerst het een en ander over de 3D printer. De eerste 3D printer was er 32 jaar geleden; nu wordt de printer overal voor gebruikt. Laagje voor laagje wordt het te printen voorwerp opgebouwd, in de hoogte, lengte en breedte. Hij gaf enkele voorbeelden van wat er allemaal mogelijk is met een 3D printer. Zo kan er worden geprint met metaal, maar vooral plastic wordt veel gebruikt. Van sieraden tot machine-onderdelen, maar ook bij chirurgische ingrepen. Zo kunnen ze er bijvoorbeeld een nieuw oor mee maken. De leerlingen waren behoorlijk onder de indruk van alle mogelijkheden en zaten vol vragen. Wat kan er allemaal mee, hoe kom je aan de ontwerpen en hoe lang duurt het voordat er iets is geprint? Uitvoerig gaf Remco antwoord op al deze vragen. Zo kan er bijvoorbeeld niet met hout worden geprint, want het materiaal moet kunnen smelten. Ook in de zorg wordt de 3D printer gebruikt. Zo wordt bijvoorbeeld bij dementerenden die niet meer zelf hun voedsel kunnen kauwen, het eten geprakt. Door het te printen in bijvoorbeeld een wortelvorm wordt het eten eaantrekkelijker gemaakt. Zo kunnen er ook medicijnen in het voedsel worden meegeprakt. Maar een legoblokje maken kan natuurlijk ook. Misschien lijkt het lang te duren voordat een voorwerp is geprint (enkele uren) maar voordat een product in de winkel ligt is daar ook heel wat tijd aan voorafgegaan. Wat de 3D printer zo uniek maakt is dat je ook je eigen ontwerpen kan maken. En dat is natuurlijk het allerleukst.

3DKANJERS 3Dkanjers is constant bezig met het ontwikkelen van nieuwe modules en leskaarten. Er is nog geen enkele brede leerlijn rondom het 3D printen zo ver ontwikkeld en getoetst in de praktijk als deze. Helaas vloog de lestijd om, al kon er nog uren over worden gepraat. Nu mogen de leerlingen er zelf mee aan het werk. Eerst het bouwen, waarbij ze precies leren hoe het werkt en zo de nodige technische kennis op doen. En dan, komend voorjaar, is de 3D printer klaar en kan deze op allerlei manieren worden ingezet bij het onderwijs. Ze kunnen niet wachten tot ze er mee aan de slag kunnen!

advertentie
advertentie