Rob Willems en Daphne van der Mark van GroenLinks
Rob Willems en Daphne van der Mark van GroenLinks Kuun Jenniskens

Voorlichting nodig voor beter resultaat afvalscheiding

15 november 2019 om 08:01 Politiek

WIJK BIJ DUURSTEDE ,,Meer dan drie kliko’s komen er niet, zolang ik wethouder ben”, zo trok Hans Marchal (PCG) een grens tijdens een debat over een GroenLinks motie die vroeg om betere voorlichting over het scheiden van afval.

door Kuun Jenniskens

Daphne van der Mark legde namens GroenLinks uit dat de gemeente de ambitie heeft om het aantal kilo’s restafval flink te verlagen. Daarnaast is het vaak onduidelijk voor inwoners wat er in de plastic (PMD) afvalbak mag. Hoop is dat met een betere voorlichting de kwaliteit van het afval beter wordt, zodat er ook meer geld mee kan worden verdiend.

NASCHEIDING Jos Soons van DuurzaamWijk is van mening dat deze kwestie heel anders moet worden aangevlogen. Volgens hem is bewezen dat nascheiding veel effectiever is. ,,Het is een ‘idee fixe’ dat we alle burgers mee krijgen of kunnen heropvoeden. Het optimaal scheiden van afval is gewoonweg een te complexe materie voor burgers. De bron is niet een huishouden, maar zijn de verpakkings- en levensmiddelen-industrie. Zolang daar geen verandering plaatsvindt kunnen we beter achteraf scheiden met een slimme milieustraat. Dat is bewezen goedkoper en effectiever.”

KINKEN IN KABEL Wethouder Hans Marchal zei dat er in 2020 een nieuw afvalbeleidsplan wordt gemaakt. ,,Het scheiden met een PMD bak doen we nu vijf jaar. In het begin verliep dit heel voorspoedig, zo voorspoedig dat we de invoering in 1,5 jaar tijd konden terugverdienen. Inmiddels zijn er kinken in kabel. Het plastic kan niet allemaal goed worden afgezet, de vergoeding is lager geworden en afvalverwerkers worden kritischer. Zij keuren een lading afval soms wel iets te makkelijk af, daar hebben we de nodige discussies over. Bijvoorbeeld als er landbouwplastic in zit, dat mag niet. Dit communiceren we ook met de LTO.”

Marchal zag de motie als steun in de rug en beloofde al met de jaarwisseling met een memo te komen over betere voorlichting.

AANTAL KLIKO'S Jos Soons zei hierop dat de genoemde argumenten voor zijn voorstel van nascheiding pleiten. ,,Doe het scheiden van afval bij de milieustraat. Het is bekend dat huishoudens dit niet goed voor elkaar kunnen krijgen. Bronscheiding is een doodlopende weg. Om al die plastics uit elkaar te halen hebben we straks nog een 7e kliko nodig.”

Daarop zei Marchal dat het er onder zijn bewind niet meer dan drie zullen worden. De wethouder blijft ook voorstander van bronscheiding, dus dat de consument het afval thuis scheidt.

De motie werd aangenomen, alleen DuurzaamWIJK en WijkNU verleenden geen steun.

advertentie
advertentie