De gasten genoten in en buiten het kasteel
De gasten genoten in en buiten het kasteel Ali van Vemde

Docudrama Langbroekerwetering: première op 9 december in Theater Figi

7 november 2019 om 10:57 Film

LANGBROEK Er is de afgelopen periode hard gewerkt aan het docudrama 'Het Langebroeck'. Initiatiefnemer en maker van de film is Kees Linnenbank uit Driebergen. Linnenbank neemt de kijker mee door de eeuwen heen in de documentaire over het Langbroekerweteringgebied. Op 9 december is de openbare première in het Figi Theater in Zeist.

Ali van Vemde

Het docudrama laat de periode van 1122 tot nu zien. In dat jaar besloot de Utrechtse bisschop Godebald dat de Kromme Rijn afgedamd moest worden als hoofdstroom van de Rijn. Dit om de moeraswildernis van het Langbroekerweteringgebied tussen de Heuvelrug en Kromme Rijn te ontginnen. Hiervoor werden greppels en sloten gegraven.. Ook gaf hij het recht tot het bouwen van woontorens. Sterkenburg stond er toen al. Het begin van de film wordt getoond in zwart-wit, geleidelijk gaat het over in kleur. De rijke geschiedenis van de streek wordt besproken, maar ook bevat de documentaire speelfilmfragmenten, interviews, een verteller en muziek. Op 26 oktober werd gefilmd op Kasteel Sterkenburg. Op uitnodiging van Klaas Soethout van het Weteringgenootschap werd op het kasteel een rondleiding verzorgd door kasteelheer Alex van Helsdingen. Kees Linnenbank filmde de rondleiding voor het docudrama.

WELKOM Klaas Soethout heette de aanwezigen welkom. Hij vertelde hoe belangrijk het is geweest om het Weteringgenootschap, waarin cultuur, natuur en milieu samen komen, op te richten, omdat door het overlijden van ouderen veel waardevolle informatie verdwijnt. Ook noemde hij het boek 'Tastbare Tijd 2.0' van Roland Blijdenstein, een cultuurhistorische atlas van de provincie Utrecht. Een van de spelers in het docudrama, Jos Rams, was dit keer niet in zijn veldwachterstenue. Jos nodigde mensen uit om, behalve de film op 9 december te bekijken, ook de Tijdlijn Leersum eens te bezoeken.

RONDLEIDING Kasteel Sterkenburg heeft een rijke geschiedenis met vele prachtige verhalen. Alex van Helsdingen nam de bezoekers eerst mee naar de toren. Bijzonder is dat op het zink van de toren in vroeger tijden namen zijn ingekrast. Dit mag natuurlijk niet verloren gaan. Vanaf de toren is het weidse uitzicht over het Langbrokerweteringgebied, dat na 1122 door ontginning ontstond, fantastisch. Hierna werd langzaam afgedaald naar enkele bed & breakfast kamers, allemaal met een eigen verhaal, zoals bijvoorbeeld de uilenkamer.

GEEST De bezoekers genoten van de rondleiding waarbij veel verrassende ontdekkingen werden getoond, zoals een bad dat werd ontdekt onder de vloer in een van de kamers. Nog steeds zijn niet alle ruimtes in het kasteel gerestaureerd. Een aantal ruimtes ligt nog vol puin. De bedoeling is dat hier de komende tijd aan wordt gewerkt en wie weet wat er dan nog wordt gevonden. Zoals het hoort, is ook op dit kasteel een geest, een goedmoedige in dit geval. De geest van de toen 32-jarige kasteelheer Antony, die onthoofd werd gevonden in 1647 in de sloot, waart er nog rond. De toedracht van de moord is nooit duidelijk geworden, maar er wordt aangenomen dat de Liefdesgod hier een rol in speelde. In de 19e eeuw komt het kasteel in het bezit van de familie Kneppelhout. 's Zomers woonde de familie op het landgoed, in de winter in Leiden. In de jaren 30 en 40 werd het kasteel verwaarloosd. Daarna was het enige tijd een kostschool met onderwijsinstituut. In 1978 werd het kasteel gekocht door Hendrik de Groot, die er een commune woongroep vestigde. "Op zondag liep men hier naakt rond," vertelt Van Helsdingen.

Sinds 2004 houdt de familie Van Helsdingen het kasteel in stand met een bed & breakfast, een trouwlocatie en vergaderruimte. Na het kasteelbezoek was nog even de gelegenheid om buiten rond te lopen. De prachtige, bijzondere bomen, fruitsoorten en het ooievaarsnest trokken de aandacht. De beelden van Kasteel Sterkenburg en andere landgoederen zullen in het docudrama volop te zien zijn, evenals de natuur, de Krommerijnder en de Stenenbrug.

Kasteelheer Alex van Helsdingen vertelt over de toren
advertentie
advertentie