Hier debatteert Niek van Staaden in de Wijkse gemeenteraad
Hier debatteert Niek van Staaden in de Wijkse gemeenteraad Kuun Jenniskens

Experimenteren met burgerpanel

27 februari 2018 om 11:30 lokaal

Kuun Jenniskens

WIJK BIJ DUURSTEDE Een initiatiefvoorstel van GroenLinks om te gaan experimenteren met het participatiemodel ‘burgerpanel’, heeft het gehaald. Tijdens de laatste raadsvergadering voor de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart, gaf alleen de VVD geen steun.

Niek van Staaden (GroenLinks) legde de achtergrond uit: “Het vertrouwen van inwoners in formele instituties neemt af. Weinig mensen zijn nog lid van een politieke partij. De opkomst bij verkiezingen is laag. Tegelijkertijd willen mensen meer invloed. Het burgerpanel lijkt de beste manier om dit te organiseren.”

LOTING Mensen worden via een loting voor het burgerpanel uitgenodigd. “Zo krijgen we een goede dwarsdoorsnede van de bevolking. We willen inwoners niet betrekken om wat ze kennen of kunnen, maar omdat ze inwoners zijn.” Een panel moet vooral wel goede kaders krijgen en ook moet goed worden uitgelegd dat de uitkomst formeel niet bindend is.

WACHTEN Een motie van D66, PvdA en WijkNu vroeg om te wachten. Deze partijen willen eerst de huidige participatiemodellen die de gemeente gebruikt - zoals recent de ‘placemaking’ van de markt - evalueren.

Niek van Staaden is echter van mening dat je eerst moet doen voordat je kunt evalueren.

Gerard Migchels zei namens het CDA dat er toch niks fout gaat als dit voorstel wordt aangenomen? “We kunnen het mandje met participatiemodellen vullen met extra instrument?” Marc Gnodde (D66) wil juist eerst stapje terug doen: “Wij willen eerst kijken welke doelen en welke instrumenten er zijn, en daarna mandjes gaan vullen. Vanwege de zorgvuldigheid.” Migchels zei dat deskundigen hier positief over oordelen. “Daarom zeg ik, aan de slag, dan kijken we daarna verder.” Tijmen Baas (PvdA) vond het een goed voorstel: “Ook al weten we dat er nog meer moet gebeuren.”

EXPERTISE Of dit voorstel het vertrouwen nou gaat herstellen, is nog maar de vraag - aldus Wietze Smit van WijkNU: “Wij zouden een model willen waar de burger meepraat op basis van zijn expertise en er ook daadwerkelijk wat mee doen. Dit voorstel is niet toereikend, we willen meer in het mandje stoppen.”

Burgemeester Tjapko Poppens zei het prima te vinden om het burgerpanel, samen met andere participatiemodellen, als instrument op zijn merites te wegen.

De VVD stemde uiteindelijk tegen omdat het voorstel onvoldoende inhoudelijk werd besproken.

advertentie
advertentie