Afbeelding
Angela Dekker

Calypso nog niet steunen

28 februari 2018 om 11:30 lokaal

Kuun Jenniskens

WIJK BIJ DUURSTEDE Een motie van PvdA en D66 om de toekomst van Calypso veilig te stellen, heeft het niet gehaald. De gemeenteraad is onder de indruk van wat Calypso in tien jaar tijd heeft weten te bereiken. Maar het lijkt nu niet het goede moment, omdat de ondernemer net bezig is met nieuwe plannen.

EERSTE RANG Tijmen Baas (PvdA) noemde het theater een 'pareltje' voor de stad. “Vrijwilligers hebben onlangs een prijs gekregen. Daarom willen we nu doorpakken. We denken dat er vanuit de gemeente extra steun nodig is, vanwege de kwetsbaarheid van het theater, omdat het van de inzet van één familie afhankelijk is - en die willen misschien ook wel eens met pensioen. Wij zitten nu met een bijdrage van 50.000 euro voor dubbeltje op 1e rij.” Marc Gnodde (D66) zei als mede-indiener: “Het draait goed en het is een fantastische plek. Wij willen het inbedden zodat het in toekomst ook goed zal gaan.”

Beide indieners kregen, na de nodige aarzeling, geen steun van de andere fracties. Dat kwam vooral omdat Wes Janssen (GroenLinks) vertelde dat hij met eigenaar Tom van Ginkel had gesproken: “Die zei dat er niet nu direct een probleem ligt. Ze zijn wel druk bezig met een nieuw ondernemingsplan, misschien dat het daarna meer zin heeft. Het lijkt nu wat te prematuur, te snel.”

NIET OVERRULEN Wethouder Wil Kosterman zei het theater een warm hart toe te dragen: “We krijgen er nooit meer iets voor terug als we dit kwijt raken, dus we moeten er zuinig op zijn. Ik waardeer de intentie van deze motie dan ook zeer. Ook ik heb met Tom gebeld. Ze zijn aan het nadenken over de toekomst. Het initiatief ligt hen. We willen niet op hun stoel gaan zitten en hen niet overrulen. Wat mij betreft zetten we dit onderwerp in het overdrachtsdocument voor na de verkiezingen.”

Gerard Migchels (CDA) noemde het ingewikkeld: “Calypso is geweldig, ook wat de vrijwilligers er doen. Moeten wij het er hier over hebben terwijl het goed draait? Ik maak me eerlijk gezegd meer zorgen over SVF, waar niet eens B2 meer is. Vanwege de driedubbele vergrijzing hebben we over tien jaar 25 procent minder jeugd.”

Waarderende woorden waren er ook vanuit Gerrit Taute (PCG), maar hij zag liever een voorstel bij de Voorjaarsnota. Ook WijkNU, VVD en SP vonden het niet het goede moment.

advertentie
advertentie