Wijks Vocaal op 16 november in de Grote Kerk
Wijks Vocaal op 16 november in de Grote Kerk Wijks Vocaal

Engelse koormuziek door de eeuwen heen met Wijks Vocaal

5 november 2019 om 07:30 Muziek

WIJK BIJ DUURSTEDE Op 2 november is het Harrison & Harrison orgel in de Grote Kerk officieel in gebruik genomen en overgedragen. Vanaf 2016 is door een grote groep vrijwilligers en vakmensen met groot enthousiasme gewerkt aan de restauratie van het Engelse orgel. Dit verdient de nodige aandacht en daarom zal het orgel veelvuldig te horen zijn tijdens het zes weken durende inauguratiefestival.

Ali van Vemde

Op zaterdag 16 november levert het Wijks Vocaal haar bijdrage aan de festiviteiten. Zij zal het publiek laten horen hoe koor en orgel elkaar kunnen aanvullen. Sjoerd Vredenberg van de Stichting Concerten Grote Kerk: "Doordat er met zoveel mensen uit de omgeving met zoveel enthousiasme aan is gewerkt willen we ook het festival zoveel mogelijk Wijks houden. We zijn dan ook erg blij met de deelname van het Wijks Vocaal."

VIJF EEUWEN ENGELSE KOORMUZIEK Het Wijks Vocaal neemt het publiek mee op een reis door maar liefst vijf eeuwen. Dirigent van het Wijks Vocaal, Bernhard Touwen, zag gelijk kansen. "Het is heel bijzonder om dit te mogen doen. Samen met organist Pim Schipper hebben we een programma samengesteld. We willen hierbij het verschil tussen de twee orgels laten horen." Tot in de 16e eeuw werden vrijwel geen instrumenten gebruikt, hooguit om de vocale partijen te ondersteunen. Als regel werd kerkmuziek door een koor a capella uitgevoerd. Vanwege het Engelse orgel is er voor gekozen om deze avond een Engels programma te laten horen. "Het wordt een reis door de tijd," vertelt de dirigent. "We beginnen met een orgelsolo op het Kiespenningorgel in middentoon. Dan wordt er a capella gezongen met onder andere het prachtige 'Lord, let me know' van Maurice Green." Hierna volgt het koor en samenzang en gaat de organist verder op het nieuwe orgel." Het aantal stukken dat ten gehore wordt gebracht is heel verschillend. Het Engelse orgel zal hierbij uitstekend tot haar recht komen. Het eerste deel van de avond zal in het teken staan van oude Engelse muziek met naast werk van Maurice Green, onder andere Henry Purcell en Adrian Barten; het tweede deel in het teken van Engelse kerkmuziek in de 17e/18e eeuw van met werken van Samuel Wesley, Charles Wood, Charles Stanford en na de pauze zal Engelse (kerk)muziek uit de 19de eeuw te horen zijn met onder andere het werk Opus 34 Te Deum & Benedictus van E. Elgar. Bernhard Touwen: "Het publiek zal zich geen minuut vervelen."

KORTE EN LANGERE STUKKEN "Het vraagt heel wat van het koor," vertelt Bernhard Touwen. "Het is veel en moeilijk om in te studeren. Na de Johannes Passion in april zijn we begonnen met de repetities voor dit concert. Maar er kwam nog een benefiet concert tussendoor. Over de stukken die we willen laten horen had ik zo mijn ideeën. Net als organist Pim Schipper. En wij wisten natuurlijk nog niet wat er kan op het Engelse orgel. Pim is toen met een voorstel gekomen en die hebben we verwerkt tot een programma. Het belooft een zeer afwisselende avond te worden met typisch Engelse muziek. Pim zal de vele mogelijkheden van het orgel laten horen. Bijzonder is ook dat Elgar, waar we het Te Deum en Benedictus van zingen, nog op dit orgel heeft gespeeld. Er lopen veel lijntjes." Voor het koor betekent het een uitdaging. Er worden relatief veel korte stukken uitgevoerd, maar ook enkele langere.

WIJKS VOCAAL Het Wijks Vocaal bestaat al sinds 1977 en heeft al legio concerten in de Grote Kerk verzorgd. Het koor zingt klassieke muziek uit alle stijlperioden en streeft naar goede en aantrekkelijk vormgegeven concerten. Dat zij een experiment niet schuwt mag duidelijk zijn. Het concert op 16 november begint om 20.00 uur.

advertentie
advertentie