Afbeelding
Marije Koopman

Team Verhoef | BLOG 16 - Als het tijd is

28 oktober 2019 om 09:26 Mensen

Aangekomen in Peniche, aan de Portugese kust, was het even zoeken naar een geschikte slaapplek. Vrij kamperen leek er niet zo makkelijk als elders, dus kozen we voor de betaalde camperplaats in het dorpje. Een douche die zes minuten duurt en elektriciteit waren een aangenaam extraatje, eveneens dat het een bewaakte plek was. Niet geheel onprettig op sommige momenten. Minder fraai waren de vier witte muren en dat het eruit zag als een parkeerterrein. Dat gaat enigszins ten koste van de beleving van het in oktober op een mooie, zonnige plek aan zee verblijven.  

Enfin, zo veel mogelijk tijd doorbrengen op het strand en genieten van de voorzieningen die deze plek boden, zorgde voor een aangenaam verblijf in Peniche. We zagen dat dit een bijzondere plek was, maar in deze tijd van het jaar enigszins verlaten en de mensen die we tegenkwamen op de camperplaats waren erg op zichzelf.

Twee dagen surfen en genieten we van het mooie strand. Toen het op dag drie regende, trokken we weer zuidelijker. Op naar Ericeira, waar het prachtig moest zijn. Nog meer golven en iets meer zon, dat was de enerzijds onze verwachting en anderzijds de voorspelling. 

We deden rustig aan en vertrokken in de middag uit Peniche. Na een kleine omweg arriveerden we aan het begin van de avond in Ericeira. Bij het vullen van de watertanks, raakten we in gesprek met een Duitse vanlifer. Hij tipte ons een plek om te overnachten, op een klif met uitzicht over zee en naast één van de stranden. Het was donker toen we er aankwamen, waardoor we daar niet veel van zagen. De volgende ochtend werden we echter verrast met een fenomenaal uitzicht over zee. Na het maken van schoolwerk konden we gaan surfen. 

Het grote zandstrand naast ons zag er supermooi uit, maar er was letterlijk niemand in het water, dus dat leek geen optie. Boet, Mido en ik fietsten richting het centrum, waar meer stranden waren. We hadden overigens ook brood nodig voor de lunch, dus die richting was mede daardoor vrij logisch. Brood vinden lukte, maar over de stranden twijfelden we. Twee van de stranden die we zagen zouden geschikt kunnen zijn, maar zeker wisten we het niet. Er waren rotsen in het water en het was er smal. Goed, na de lunch gingen we er heen. En snel waren we weer terug, want tegen die tijd was er op het ene strand niemand meer en het andere strand was bij nader inzien toch echt ongeschikt. We pakten de camper en reden naar een derde optie, maar ook daar was niemand in het water en de golven waren er echt hoog. 

Na weer teruggereden te zijn naar onze mooie stek, gingen we met z'n vieren in beraad. Wat zouden we doen, bleven we in Ericeira en zouden we de volgende dag opnieuw naar een goede surfspot zoeken of zouden we naar een andere plaats gaan? Ergens anders heen, besloten we. Naar Sagres, ofwel zuidelijker, warmer en wellicht een meer geschikte surfspot voor beginners? Dan wel met een stop in Lissabon, want die stad wilden we niet overslaan. Maar, eigenlijk hadden we nu meer behoefte aan strand en zee dan aan een het bezoeken van een stad. We lieten het even rusten. En ineens wisten we het. 

Bij het maken van een reis lijkt het het meest voor de hand liggend verder te reizen en door te gaan op de route die je, globaal of tot in detail, bedacht hebt. Is reizen ook niet naar je gevoel luisteren en inspelen op behoeften die iedereen heeft? Ja. En daarom zijn we weer teruggegaan naar Peniche. Ditmaal op een andere plek in het dorp, vrij kamperend aan de rand van de duinen bij een strandopgang voor surfers. We spreken en ontmoeten mensen, hebben mooi weer, lopen vijftig meter met een surfboard naar het strand en pakken de fijnste golven. We kunnen makkelijk naar de camper om lunch of een drankje te halen. 

We bekijken Peniche met andere ogen en zien nu pas de charme en unieke kenmerken. It's good to be back. En om soms dus even terug te spoelen en iets te herbeleven, in plaats van door de drijven, om maar in surftermen te blijven. Lissabon en Sagres? Daar komen we vanzelf, als het tijd is.  


__ 
Beleef op YouTube (www.youtube.com/teamverhoef) en Instagram (www.instagram.com/team_verhoef) mee hoe we ons 'normale' leven een jaartje onderbreken. Je kunt volgen waar in Europa we zijn en wat we meemaken. 
Ik

Afbeelding
advertentie
advertentie