Afbeelding
ROOS KOOLE

Collecte Alzheimer Nederland 2019

25 oktober 2019 om 07:17 Overig

WJK BIJ DUURSTEDE In de week van 4 tot en met 9 november vindt de collecte van Alzheimer Nederland plaats.

Eén op de vijf mensen krijgt dementie. Bij vrouwen is het zelfs één op de drie. Dit betekent dat wij allemaal wel iemand kennen die hier zelf of in de naaste omgeving mee te maken krijgt. Door de vergrijzing en het ouder worden van de bevolking, zullen in 2040 ruim een half miljoen mensen dementie hebben. Niet alleen ouderen krijgen hiermee te maken, ook mensen op jongere leeftijd kunnen dementie krijgen.

Omdat er nog geen geneesmiddelen bestaan, is er veel onderzoek nodig. En dus veel geld. Naast het ondersteunen van wetenschappelijk onderzoek biedt Alzheimer Nederland ook ondersteuning en komen ze op voor betere zorg voor mensen met dementie. Een goed voorbeeld hiervan is de organisatie van Alzheimer café's. Een belangrijke bron van inkomsten voor Alzheimer Nederland is de jaarlijkse collecteweek. Help mee om dementie te stoppen! Men is blij met elke bijdrage in de collectebus.

Iemand met een dementie wordt in steeds grotere mate afhankelijk van anderen, een mantelzorger of zorgverlener. De mantelzorger moet steeds meer de regie in handen nemen en het dagelijks leven handen en voeten geven. Zowel de persoon met de dementie als ook de mantelzorger raken steeds meer in een isolement, doordat actief deelnemen aan gesprekken en initiatief nemen in alles steeds moeilijker wordt. Vergeten krijgt een bredere invulling: vergeten van afspraken, gebeurtenissen, van herkenning van dierbaren is één aspect. Maar ook het vergeten van praktische dingen als wat is de voorkant, binnenkant, buitenkant van kleding, hoe hou je bestek vast, met welke kant van het mes snijdt je, welke beweging hoort daarbij, hoe werkt een huishoudelijk apparaat of hoe werkt een nieuw apparaat. Dit alles tezamen maakt het dagelijks leven elke dag een beetje moeilijker.

Alzheimer Nederland werkt aan een oplossing voor dementie, nu en in de toekomst. We werken aan een wereld waarin perspectief kan worden geboden, zelfs in de zwaarste omstandigheden. Waarin mantelzorgers worden geholpen met hun zorg en zorgen, we meer aandacht hebben voor elkaar en waarin we steeds dementievriendelijker worden.

MEEHELPEN MET COLLECTEREN? U kunt bijdragen aan het werk van Alzheimer Nederland. Eén avond in de collecteweek collecteren helpt al. De collecte-organisatie in Wijk bij Duurstede zou hier heel blij mee zijn. U kunt zich opgeven bij Esther Zunderdorp, tel: 06-28244304 of via www.alzheimer-nederland.nl/collecteren

advertentie
advertentie