Afbeelding
Kuun Jenniskens

Gert S. verdacht van brandstichting en witwassen

23 oktober 2019 om 19:16 Rechtbank

WERKHOVEN Tijdens de zitting over brandstichtingen aan de Hollende Wagenweg in Werkhoven vorig najaar, was een belangrijk punt of de voorlopige hechtenis van Gert S. kon worden opgeheven. De rechter oordeelde dat, gezien de ernst van de ten laste legging en het recidivegevaar, Gert S. niet naar huis kan. Er ging een siddering door de zaal, waar zo‘n 50 man familie, vrienden en collega’s aanwezig was om Gert S. te laten zien dat ze achter hem staan.

door Kuun Jenniskens

Gert S. zit al sinds 11 juli achter gesloten deuren in de penitentiaire inrichting in Nieuwegein. Momenteel wordt hij vastgehouden voor de brandstichting op 6 juni van dit jaar waarbij in de woning van Gert S. in ‘t Goy een bed in de fik is gegaan en vlammen een gat in het dak hebben geslagen. 

Justitie gaat Gert S. in totaal vier feiten ten laste leggen. Hij is verdachte van de brand op 16 juli 2018 aan de Wijkersloot in Wijk bij Duurstede, van de brand op 16 november aan de Hollende Wagenweg in Werkhoven. En als volkomen nieuw feit voegde justitie hier verduistering en witwassen in de periode april tot september 2018 aan toe. Hierover is verder nog geen uitleg gegeven.

De verdediging van Gert S. noemt het een ‘spookproces’ omdat justitie ‘rondstrooit’ met aantijgingen die nergens op papier staan: ,,Het Openbaar Ministerie (OM) slingert beschuldigingen de wereld in, zonder man en paard te noemen en zonder dat mijn cliënt zich kan verdedigen.”

Ook vindt de verdediging dat het OM werkt vanuit een tunnelvisie: ,,Er is onvoldoende aandacht geweest voor alternatieven, terwijl er aanwijzingen zijn voor betrokkenheid van derden. Men is steeds alleen op zoek gegaan naar belastend materiaal tegen mijn cliënt.” Gert S., bleek en terneergeslagen aanwezig tijdens de zitting, ontkent met klem betrokkenheid bij alle branden.

De verdediging beklemtoont dat Gert S. op 6 juni op het moment dat de brand uitbrak, aanwijsbaar ergens anders was. Hij was al 75 minuten van huis. Justitie echter meent dat de brand met een vertragend middel is aangestoken (zoals een kaars). De verdediging noemt dit onzin omdat de brand, volgens de getuige die 112 belde, juist heel snel om zich heen greep. Op camera’s is die dag niemand anders gespot, en dat weegt zwaar voor justitie. Maar volgens de verdediging kenden de camera’s een dode hoek, en zouden er ook klimsporen gevonden zijn op het serredak. De rechter nam dit punt serieus en verzocht justitie hier meer inzicht in te verschaffen.

Het was een flinke teleurstelling dat Gert S. voorlopig in hechtenis blijft. Toch noemde de verdediging het nog geen nederlaag. ,,Het OM legt de lat laag en wij gaan proberen die hoger te leggen. Het is een tegenslag maar de strijd is nog niet gestreden. Wij gaan in Hoger Beroep bij het Hof in Arnhem.”

De volgende zitting volgt op 8 januari 2020. Tot die tijd zit Gert S. nog vast. Er hangt hem twaalf jaar gevangenisstraf boven het hoofd.

advertentie
advertentie