Jos Soons vormt de eenmansfractie DuurzaamWijk  Foto: Kuun Jenniskens
Jos Soons vormt de eenmansfractie DuurzaamWijk Foto: Kuun Jenniskens Kuun Jenniskens

Welke ideeën pakt Jos Soons met DuurzaamWijk op?

19 oktober 2019 om 11:30 Politiek

WIJK BIJ DUURSTEDE Nadat Jos Soons zich op 3 september afscheidde van WijkNU is hij als eenmansfractie verder gegaan. Hij doet dit onder de naam DuurzaamWijk. Kern voor Soons is om de leefomgeving ook voor toekomstige generaties niet in gevaar te brengen.

door Kuun Jenniskens

Jos Soons is sinds raadsvergadering van 24 september als eenmansfractie actief. Vanuit WijkNU zijn Willem Rijnboutt en Gerie de Ligt met Jos mee gegaan en zij opereren als steunfractielid. DuurzaamWijk is vooralsnog geen politieke partij. ,,Ik wil wel graag jonge mensen en vooral vrouwen aansporen om zich bij ons aan te sluiten”, zegt Jos. ,,We zoeken mensen die geëngageerd zijn en iets voor de maatschappij willen betekenen.” Ik verwacht dat er in Wijk voldoende dynamiek kan ontstaan zodat ik bij de komende gemeenteraadsverkiezingen (maart 2022) als partij mee kan doen. ,,Die kar wil ik graag trekken.”

ANDERE STIJL Eerst blikken we nog even terug naar het moment dat Jos Soons besloot zich los te maken van WijkNU. Soons wil niet over alle wederwaardigheden uit de school klappen. ,,Het was vooral een kwestie van stijl. Ik wil graag mensen uitnodigen om samen iets voor elkaar te krijgen en die houding ten alle tijde zichtbaar maken - die uitnodiging betreft zowel de raadsleden als de samenleving. Belangrijk is ook dat het om de feiten blijft gaan. In mijn beleving is niet alles wat gezegd wordt in de raad relevant.’ Fractieassistent Willem Rijnboutt zegt het zo: ,,Jos gaat voor de dialoog en goed overleg - en speelt niet op de man”.  

TOEKOMST VEILIG STELLEN Jos koos voor de naam DuurzaamWijk, omdat het woord ‘duurzaam’ voor hem talrijke mooie betekenissen heeft. ,,Ik wil duurzaamheid in alle betekenissen uitdragen. Het gaat over zekerheid, integriteit, vertrouwen, toekomstbestendigheid en milieu. Maar ook over duurzaam betrokken zijn bij de gehele leefomgeving; zoals zorg, de begroting, woningbouw, infrastructuur en de energietransitie. Laten we een mooie toekomst veilig stellen voor onze volgende generatie.”

WINDENERGIE Bij DuurzaamWijk gaat zeker niet alleen over wind- en zonne-energie. ,,Ook al heb ik grote affiniteit met deze dossiers”, zegt Soons. Over de grote turbines van Windpark Goyerbrug zegt Jos dat eerst duidelijker moet worden welke schade deze kunnen veroorzaken. ,,Er bestaan kleinere molens met minder impact, zoals vortex palen die schudden in de wind en geen rotorbladen hebben - waardoor ze minder geluid produceren en ook om minder onderhoud vragen.” Jos begrijpt goed dat de duurzaamheidsopgave groot is, hij heeft ook wel een plan: ,,Ik denk aan zonnepanelen op de oevers van het Amsterdam-Rijnkanaal. Daar kan dan tevens om de 30 meter een vortex staan die ook als lichtmast dient voor mensen die over de dijk fietsen. Er zijn ook andere typen kleine molens die elkaar versterken als ze dicht bij elkaar worden gezet waardoor een nog hoger rendement behaald kan worden.”

BLIJVEN WE LIJSTJES AFVINKEN? Een ander stokpaardje van Jos Soons is de nieuwe Omgevingswet. ,,Als we niet opletten dan worden alle bestemmingsplannen en visies die we al hebben, in de Omgevingswet gestopt en dan blijft alles bij het oude. De oude lijstjes worden nog steeds afgevinkt - en dan blijft het stroperig. Terwijl juist binnen de nieuwe Omgevingswet eigenlijk alle regels overboord kunnen gaan, en waarbij de initiatiefnemer vanuit draagvlak met de omgeving tot een plan komt. Als gemeenteraad moeten we nu die keuze maken: willen wij de oude methode handhaven of bewegen wij op de schaal naar alles loslaten? Dus niet afwachten waar ambtenaren en college mee komen, maar vooraf kenbaar maken wat onze keuzes zijn over hoe wij straks in onze gemeenschap willen samenwerken en opereren.”

KRINGLOOPLANDBOUW Punten van aandacht zijn zeker ook milieu en biodiversiteit: ,,Gezien de stikstofdiscussie, de overbemesting en het raaigras landschap dat we in de Kromme Rijnstreek hebben, zou ik samen met de boeren willen kijken wat hun rol kan zijn bij het behoud van natuur, landschap en biodiversiteit, waarbij een belangrijke factor is dat ze hun inkomen kunnen behouden. Ik zou graag met de LTO om tafel willen hoe die kringlooplandbouw in onze gemeente gerealiseerd kan worden.” Soons zou willen dat landbouw meer lokaal wordt: ,,Nu komen grondstoffen vanuit de hele wereld waardoor ons land rijk aan voedingsstoffen is geworden maar de natuur flink te lijden heeft.”

VERKEER Op de radar staan ook de verkeersproblemen op de Singel, de Zandweg, de verkeerscirculatie en de parkeerproblematiek - allemaal belangrijke zaken waar DuurzaamWijk zich graag voor gaat inzetten.

advertentie
advertentie