Wijkse politiek wil einde aan verhuurdersheffing

16 oktober 2019 om 18:13 Politiek Deel je nieuws

WIJK BIJ DUURSTEDE – Een overgrote meerderheid van de Wijkse politieke partijen roept de wethouders op om bij het kabinet en andere instanties op te roepen te stoppen met de verhuurdersheffing. De SP en GroenLinks namen hiervoor het initiatief. Op de VVD en D66 na steunden alle partijen de oproep. `In onze gemeente is duidelijk welke gevolgen deze zinloze belasting heeft. De huurders van Viveste en WS Cothen betalen honderden euro´s, terwijl de organisaties zelf nu geen geld hebben voor investeringen´, melden initiatiefnemers Rob Willems en Jeroen Brouwer.

De heffing is ingevoerd in een tijd van economische crisis. Nu het kabinet weer miljarden overhoudt, vinden betrokken organisaties het gek dat zij geld verliezen waardoor zij minder kunnen investeren in woningen. Woningbouworganisaties betalen samen meer dan 1,5 miljard euro aan het kabinet. Meer dan 180 woningbouwcorporaties pakten de handschoen op door bezwaar aan te tekenen tegen de heffing. Hun branchevereniging, Aedes en De Woonbond, de vereniging die de huurders vertegenwoordigd, steunen dit. ´Zo zijn huurders en verhuurders tegen. De betrokken organisaties geven aan dat huursommen soms onnodig zijn verhoogd en dat zij dit bedrag niet meer kunnen gebruiken voor nieuwe huizen, die juist nodig zijn. Zo wordt de wooncrisis alleen maar groter´, legt Brouwer uit.

GroenLinks en de SP zetten hiervoor een motie op om het bezwaar te ondersteunen. Hierin roepen zij het college op om er bij andere organisaties op aan te dringen om te stoppen met de heffing. ´De woningbouwopgaven zijn lokaal en we willen dat er actie wordt ondernomen. Iedereen wil meer sociale huurwoningen én dat Viveste en WS Cothen ook ruimte krijgen voor het verduurzamen van hun woningvoorraad. Goed dat onze wethouders daar werk van maken´, bekijkt Willems.

Andere partijen gingen mee in de oproep. Het CDA, WijkNu, DuurzaamWijk en de PCG steunen het.  Alleen de VVD en D66, twee partijen die onderdeel uitmaken van het kabinet dat de verhuurdersheffing juist uit blijft voeren, deden dat niet. ´Zij vinden het prima dat hun kabinet op deze manier geld uit Wijk, Cothen en Langbroek weghaalt. De huren van scheefhuurders moeten maar omhoog, of Viveste en WS Cothen moeten maar huizen verkopen. Nog minder woningen dus´, bekijkt Brouwer. ´Maar het belangrijkste is dat er steun is, en ook onze gemeente in ieder geval een einde wil maken aan deze belasting´, vult Willems aan.

advertentie
advertentie