Het idee en ontwerp zijn er, nu kan het echte werk beginnen
Het idee en ontwerp zijn er, nu kan het echte werk beginnen Ali van Vemde

Wijks Atelier schildert wapenschilden voor Vikingschip

16 oktober 2019 om 10:56 Historie

WIJK BIJ DUURSTEDE Steeds meer zijn de contouren te zien van wat onze Wijkse trots gaat worden. Het Vikingschip, dat vakkundig door vrijwilligers wordt gebouwd in de Vikinghal, zal in 2021 klaar zijn en te water worden gelaten. Geen Vikingschip zonder wapenschilden en Wijks Atelier zorgt voor het schilderen van deze schilden. Vrijdag was de eerste dag.

Ali van Vemde

Voordat de deelnemers aan de slag gingen vertelde Coos van den Hoek, initiatiefnemer van de bouw van het Vikingschip, over dit bijzondere project. De geschiedenis van de Vikingen is bekend. Met een drakenkop op de boeg en wapenschilden aan de zijkanten, die werden beschilderd met geometrische patronen of gestileerde draken, trokken zij ten strijde. Ook ons Wijkse Vikingschip zal hiermee worden uitgerust. Aan de drakenkop wordt inmiddels gewerkt, deze wordt uitgehakt De wapenschilden moeten nog worden geschilderd en wie kun je daarvoor nu beter inschakelen dan het Wijks Atelier. Daarom zullen op twee vrijdagen – afgelopen vrijdag en aankomende vrijdag – de wapenschilden worden beschilderd onder leiding van docent Hiu Jen Lai van Wijks Atelier. De schildersezels, gemaakt door vrijwilligers van de bouw van het Vikingschip, met daarop de schilden waarop al een aantal grondlagen werden aangebracht, en het materiaal stonden klaar.

EIGEN ONTWERP De schilders werkten allemaal aan de hand van voorbeelden of hun eigen ontwerp. Dat betekende eerst goed nadenken over de patronen en wat je er mee wilt uitbeelden en dan een ontwerp tekenen. Na deze voorbereidingen werden de tekeningen overgebracht op het wapenschild. Geconcentreerd werd hier vrijdag aan gewerkt. Bijvoorbeeld het ontwerp van Klaas Soethout, die zich verdiepte in het schrift van de Vikingen uit die tijd en dit verwerkte in zijn ontwerp. Bij hem staat centraal: Dorestad – een wereldstad in de Middeleeuwen. De Vikingen kwamen naar Dorestad met wapenschilden (soms in primaire kleuren) om te handelen en/of te plunderen en vrouwen te roven. En zo is ieder op zijn eigen wijze aan de slag gegaan. Na de eerste dag ziet het er veelbelovend uit. De ontwerpen van de schilden zijn divers. Hierin zullen ook de namen van de sponsors worden verwerkt. Aanstaande vrijdag gaan schilders van Wijks Atelier vanaf 11.00 uur weer aan de slag.

BOUW VIKINGSCHIP De vorm van het Vikingschip wordt steeds duidelijker. De zesde gang zit er inmiddels op. Nu zijn de mannen druk bezig met het binnenwerk. Rond deze tijd wordt door een aantal bouwers ook gestart met het volgen van de zeilmakerscursus bij de museumwerf in Vreeswijk. Deze cursus duurt acht weken en daarna wordt de cursus afgesloten met vier avonden in de werkplaats in Wijk bij Duurstede. Daar wordt dan een eigen zeil gemaakt. Nog steeds zijn sponsors heel erg welkom. Doordat er een binnenboordmotor moet komen en het benodigde bedrag hiervoor behoorlijk in de papieren loopt, is de begroting nog niet helemaal gedekt. Goede suggesties en steunzijn erg welkom.

Zelf zien hoe ver de bouw gevorderd is! Dat kan op zaterdag 2 november. Dan is iedereen die belangstelling heeft van harte welkom van 15.00 tot 17.00 uur. Neem alvast een kijkje op de website van Vikingschip Dorestad!

advertentie
advertentie