Sybren van der Velden
Sybren van der Velden VVD Wijk bij Duurstede

Alles Hangt Met Alles Samen

16 oktober 2019 om 06:58 -

Veel thema's in de Regio Utrecht komen samen en worden voorgekauwd in de zogenaamde U10 en U16 overleggen (gezamenlijke Utrechtse gemeenten). Onze wethouders zijn in die gremia onze vertegenwoordigers. De gemeenteraden worden middels inbreng aan de colleges en met bijeenkomsten in de regio in de gelegenheid gesteld input te leveren. Daarop wordt op alle onderwerpen de 'poet verdeeld' en worden voorstellen gemaakt. Uiteindelijk gaat de provincie er natuurlijk over, de U10/16 gremia zijn immers geen officiële organen die besluiten mogen nemen.

Met dit 'handje klap spel' heeft natuurlijk elke gemeente haar eigen belangen. En bij belangen geldt vaak : hoe groter je bent, hoe harder je kan schreeuwen. Dan kan je inéén krimpen en onderdanig worden, maar je kan je ook groot maken, zoals in het dierenrijk vaak gebeurt. Dan val je op en heb je de grootste kans dat er naar je geluisterd wordt. Je schikken kan altijd nog.

Heel veel onderwerpen komen en hangen samen in het Regionale Economische Programma (REP). Naast economie bv. ook mobiliteit , duurzaamheid, landschap en groen, recreatie en nog veel meer thema's. In de REP zit een kaartje, hoe men tegen de regio aan kijkt in het kader van 'kansen'. Daarbij valt op dat in en rondom Utrecht de meeste 'die wíl ik plekken!!' liggen (bv. uitbreiding bedrijventerreinen en woningbouw) daarbuiten vooral de 'die wil ik niet!!" plekken ' En dan komen ook de plaatsen voor opwek van duurzame energie weer in beeld. U raadt het al: die liggen niet in en rondom Utrecht, de grootverbruiker van energie in de regio, maar o.a. in ons mooie Kromme Rijngebied. Wel de lusten, niet de lasten! Op vragen van de VVD over hoeveel windturbines er nodig zijn in de regio Utrecht om aan de opgelegde opwek van duurzame energie te voldoen, kregen wij het verbijsterende antwoord : 975 grote tot 485 mega turbines zoals plan Goyerbrug in Houten !!! Ziet u het voor u ? Een meerderheid in de Tweede kamer heeft inmiddels een motie van VVD en CDA gesteund om in het onderzoek van een mix van energiebronnen ook weer kernenergie mee te nemen. Tijd om ook weer kernenergie mee te nemen in de regionale energie transitie. Laat maar komen !

advertentie
advertentie