Greet op bezoek in de gevangenis.
Greet op bezoek in de gevangenis. wes janssen

Laatste editie van Licht en Donker was weer een groot succes

14 oktober 2019 om 09:46 Maatschappelijk

WIJK BIJ DUURSTEDE Ook de laatste serie van het klank en lichtspel 'Licht en Donker' van de Stichting Beleef Wijk, was weer binnen korte tijd uitverkocht. Ondanks de weergoden trok de romance van Greet en Bruus weer bijna 500 bezoekers die getuige waren van de scenes die zich op verschillende mooie locaties afspeelden. Op veel plekken in de oude binnenstad hadden de bewoners de sfeer van de 60-er jaren nagebootst en zo ontstond er een nostalgisch schouwspel waar zowel het publiek als de meer dan 100 vrijwilligers veel plezier aan beleefden.

Wes Janssen

BINNENSTAD De bewoners van de binnenstad hadden kosten noch moeite gespaard om de straten het karakter van vroeger te laten ademen. De lantaarns werden aangepast met grote lampenkappen en hier en daar waren de auto's vervangen door oldtimers. Op ludieke wijze werd het leven uit die tijd uitgebeeld door groepjes bewoners in bloemetjesjurken en werkkleding. In garages werd aan oude auto's gesleuteld terwijl de vrouwen de lakens buiten hingen en de matten klopten. Ook veldwachter Naber en de stadsomroeper 'Willem de Tuut', die de noodslachtingen aankondigde, waren weer van de partij. Til en Dien zorgden voor hilariteit bij hun collecte voor de Zonnebloem.

CRISISCENRTRUM In het voormalige Griekse restaurant aan de Volderstraat was een 'crisiscentrum' ingericht. Daar werden de personages door deskundige grimeurs geschminkt en van pruiken en passende kleding voorzien. Met gebruik van Whatsapp leidde men de wandelgroepen nauwkeurig op tijd langs de locaties en konden problemen met verlichting of geluid worden gemeld. Menig zweetdruppeltje is daar ontstaan maar toch verliep de operatie gesmeerd met dank aan de koelbloedigheid van Ellen en Carolien.

BEZOEKERS Sommige bezoekers bezochten eerdere voorstellingen in 2017 of 2018 maar wilden deze laatste keer niet missen. Begeleid door vrijwillige gidsen wandelden de groepen langs de verschillende episodes van het verhaal. Ook een echtpaar uit Heerhugowaard was onder de indruk: ,,We komen uit een slaapstad met bijna 60.000 inwoners waar nooit wat gebeurt maar hebben hier de avond van ons leven." Opvallend was het aantal wijkenaren dat de mooie locaties voor het eerst aanschouwden: ,,We komen anders nooit op deze plekken en dat gaan we zeker doorgeven aan vrienden en kennissen." Na de voorstelling werden de bezoekers, onder begeleiding van het Ome Koor, weer teruggebracht naar Ome Ko.

advertentie
advertentie