De ondertekening van het contract
De ondertekening van het contract Protestantse Gemeente

Protestantse Gemeente financiert zonnedak Dirk Fockstraat

1 oktober 2019 om 14:40 Natuur en milieu

WIJK BIJ DUURSTEDE Op 5 september 2019 is het eerste collectieve zonnedak door wethouder Marchal geopend. Vanaf de straat is er weinig van te zien behalve de groene aansluitkast. Maar op het dak liggen 200 panelen, vermogen ongeveer 60 kWp, jaarlijkse opbrengst circa 50.000 kWh.


In totaal hebben bijna 30 huurders van Viveste meegedaan in dit project. Met een eenmalige investering van € 5 per paneel zijn ze voor de Belastingdienst formeel eigenaar en hoeven ze over de door 'hun' panelen opgewekte stroom geen energiebelasting te betalen. Van het geld dat ze zo uitsparen moet wel de lening afbetaald worden die verstrekt is door het College van Kerkrentmeesters van de Protestantse Gemeente in Wijk bij Duurstede. Huurders die meedoen aan het collectieve model en daarbij ook nog klant worden van EWEC krijgen extra voordeel.
Voor het beheer van de installatie is de coöperatie VolksWatt opgericht waarin zowel de EWEC zit als Viveste en twee vertegenwoordigers van de huurders.

Namens het CvK hebben Jacob van den Essenburg en Jan Oechies de lening-overeenkomst inmiddels ondertekend. Het CvK ziet deze investering als een belangrijke stap om juist de lokale betrokkenheid van onze kerkelijke Gemeente in de maatschappij te vergroten. Daarnaast biedt deze investering een fors hoger rendement (rente) t.o.v. 'de gelden te laten rusten' op de bankrekening. De lening-overeenkomst wordt lineair afgelost binnen een termijn van 15 jaar.

Een feestelijke taart
De zonnepanelen op het dak Dirk Fockstraat
advertentie
advertentie