MauritsEnsemble
MauritsEnsemble niet bekend

KAmermuziek in de Johanneskapel van de Grote Kerk

26 september 2019 om 19:28 Muziek Deel je nieuws

Kamermuziek in Johanneskapel van de Grote Kerk

Als ‘bijvangst’ van het project waarbij een Engels Romantisch orgel wordt geplaatst in de Grote Kerk van Wijk bij Duurstede, is door verplaatsing van het Friedrichs koororgel naar het Zuidtransept van de kerk, een prachtig nieuw ingerichte kapel ontstaan. De kapel biedt plek aan 60 bezoekers (kan worden uitgebreid bij grotere belangstelling).

De intieme plek met haar eigen ‘kleinere akoestiek’ maakt het nu mogelijk in de Grote Kerk concerten met kamermuziek te organiseren. Voorheen was het musiceren in kleinere ensembles, laat staan met bijvoorbeeld een strijkkwartet - vanwege de enig beschikbare plek, het liturgisch centrum, – met de ongeschikte akoestiek niet mogelijk.

Op zondag 6 oktober komt tijdens het reguliere concert op de zondagmiddag van de eerste zondag van de maand een droom van de organisatoren in vervulling. Eindelijk kan een klein ensemble met drie strijkers en piano geprogrammeerd worden.

Tijdens het concert dat om 16:00 uur begint en gratis toegankelijk is, treedt het MauritsEnsemble op, dat een programma brengt met de Sonate voor Cello en Piano No.4 in C van Ludwig van Beethoven en het Pianokwartet nr. 2 in Es van Wolfgang Amadeus Mozart.

Het MauritsEnsemble, opgericht in 2001, heeft een vaste kern van vijf musici (twee violen, altviool, cello, piano). Het ensemble, dat optredens heeft door het hele land, speelt graag voor een niet al te groot publiek, met de bedoeling ‘dichtbij’ de luisteraar te staan. Kamermuziek wordt zo letterlijk 'kamer'muziek, terwijl de levendige toelichtingen bijdragen aan de ongedwongen sfeer tijdens de concerten.

Hoewel de toegang gratis is, wordt aan het eind van het concert een vrijwillige bijdrage erg op prijs gesteld.

advertentie
advertentie