Afbeelding
Anneke Troost

Vastgeroest in oude patronen

19 september 2019 om 15:12 Lokaal/Column

Na de vakantie is het politieke seizoen weer begonnen. Met volle overgave heb ik me er samen met mijn CDA (steun)fractie de afgelopen weken weer in gestort. Wat valt dan op?

60 ha zonneparken

Het college gaat voor 16% duurzame opwek in 2023. Een mooi streven. En rekent dan voor dat hiervoor 60 ha zonneparken nodig zijn. En dat moet nu snel gebeuren met de huidige techniek. En daarmee gaat het ten koste van landbouwgrond. Terwijl er op dit moment veel vernieuwingen plaatsvinden m.b.t. functiecombinaties. Zoals hardfruit onder zonnepanelen.

En daarnaast telt het college zon op daken niet mee in haar berekening. Terwijl je volgens het CDA bij voorkeur eerst alle daken voorlegt met panelen voordat je landbouwgrond opoffert.

Het CDA wil de 60 ha dan ook terugbrengen naar 45 ha en focussen op het stimuleren van zon op daken. Ook dan is de doelstelling in 2023 te realiseren. En de innovatie gaat door. Na 2023 het liefst alleen zonneparken met een landbouwfunctie (fruit, gras of groente).

Snel betaalbare woningen

Een raadsbrede motie heeft het college opgeroepen om snel met 10-15 betaalbare woningen erbij te komen. In een werkconferentie begin dit jaar zijn daarvoor alle creatieve en innovatieve oplossingen op een rij gezet. Zoals Tiny Houses en gestapelde tijdelijke woningen. Wat schets mijn verbazing. Het college komt met traditionele oplossingen met traditionele partijen. De energie die er was is helemaal weggelekt. Heel erg jammer.

Zandwinning en slibstort Bosscherwaarden

Waarom was dit ook al weer? Het ging om meer natuur en recreatie. Zoals beschreven in de visie rivierfront. Maar meer natuur en recreatie kan ook zonder overlast en stress voor omwonenden. En zonder risico's voor agrariërs. Het CDA is en blijft tegen zandwinning en slibstort en wil graag een alternatief plan met agrarisch natuurbeheer en extensieve recreatie.

Kortom, het college zit vastgeroest in oude patronen. Er zijn alternatieven die beter zijn voor onze gemeente. Daar gaat de CDA fractie zich voor inzetten. De vakantie is nu echt voorbij.

Gerard Migchels

Fractievoorzitter CDA

KWF collecte

WIJK BIJ DUURSTEDE Namens het KWF-bestuur van Wijk bij Duurstede worden alle collectanten bedankt voor het gezamenlijk ophalen van een fantastische bedrag: 12.046,40 euro contant en 31 euro via de QR-code.

advertentie
advertentie